Piektdienas, 30. oktobra, naktī Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē notikušais ugunsgrēks ir kārtējā traģiskā ugunsnelaime izklaides vietās. Teju visos šādos gadījumos "scenārijs" ir līdzīgs - pirotehnikas un uguns priekšnesumu izmantošana tam nepiemērotās telpās, automātisku ugunsdzēšanas iekārtu neesamība, viena izeja, pa kuru vairāki simti cilvēku vienlaikus cenšas pamest telpas, ko dažu sekunžu laikā piepilda dūmi un dažu minūšu laikā pārņem liesmas.

Bukarestes naktskluba "Colectiv Club" ugunsgrēkā bojā gājuši 27 cilvēki, bet vēl 184 ievainoti. Ugunsgrēks sācies, kad smagā metāla grupas "Goodbye to Gravity" koncerta laikā tika izmantota pirotehnika. Sociālajos tīklos publicētas fotogrāfijas liecina, ka uguns izplatījusies tik strauji, ka koncerta apmeklētāji vēl turpinājuši baudīt uzstāšanos, kad viena no kolonnām un telpas griesti jau bijuši liesmās.

Foto: Facebook

Kā skaidro "Vice News", aptuveni 500 koncerta apmeklētāju - galvenokārt jaunieši - metušies uz vienīgo izeju no pagrabā ierīkotā kluba. Daudzi tika samīdīti, kad paklupa vai dūmu dēļ zaudēja samaņu. Ugunsgrēkā dzīvību zaudēja arī divi grupas "Goodbye to Gravity" dalībnieki.

"Piecās sekundēs visi griesti bija liesmās. Nākamajās trīs sekundēs mēs skrējām uz vienīgo izeju," televīzijai "Antena 3" stāstījusi kāda jauniete.

Līdzīgi kā citviet Eiropā arī Rumānijā pirotehnikas izmantošanai slēgtās telpās nepieciešama īpaša atļauja un šādos gadījumos vietējais ugunsdzēsības dienests nosūta uz notikuma vietu vairākus darbiniekus. Klubs "Colectiv" šādu atļauju nebija lūdzis.

Šie foto uzņemti īsi pirms klubu pārņēma liesmas:
Šie kadri fiksē laiku pēc traģēdijas:

Minūte, lai izglābtos: 'Station' Rodas salā

Pirotehnikas izmantošana 2003. gadā izraisīja arī ugunsgrēku ASV Rodas salā. Lai gan Bukarestes kluba "Colectiv" ugunsgrēka iemesli vēl tiks skaidroti izmeklēšanā, spriežot pēc fotogrāfijām, viens no aizdegšanās iemesliem varētu būt tāds pats kā "Station" gadījumā - grupas "Great White" uzstāšanās laikā izmantotā pirotehnika aizdedzinājusi skaņu izolējošās putas kluba sienās un griestos.

Ugunsnelaimē klubā "Station" gāja bojā 100, bet vēl aptuveni 200 cilvēki tika ievainoti. Koncertā uzņemtais video liecina, ka no brīža, kad parādījās pirmās liesmas, līdz brīdim, kad dūmi pilnībā bija piepildījuši klubu un liesmas slējās vairāku metru augstumā, bija nepieciešama tikai aptuveni minūte. Ap to laiku klubā jau bija sākusies panika, cilvēki centās pamest telpas pa logiem.

Nosmaka vai nosala: 'Klibais zirgs' Permā

2009. gada decembrī Krievijas pilsētā Permā dzīvību zaudēja 152 cilvēki, bet vēl aptuveni 100 guva ievainojumus. Traģēdija notika dienā, kad klubs "Hromaja Lošadj" ("Klibais zirgs") svinēja savu astoņu gadu jubileju. Ugunsgrēks sākās, kad viens no uguns priekšnesumiem aizdedzināja no klūdziņām izgatavotos piekaramos griestus.

Pasākuma laikā nofilmētais video liecina, ka sākumā pasākuma apmeklētāji notiekošo uztvēra pavisam mierīgi - daži izejas virzienā devās ar dzērienu glāzēm un pat nolēma no garderobes paņemt virsdrēbes. Tomēr tiklīdz atvērās durvis, liesmas izplatījās ar dubultu sparu, aizdedzinot arī koka dekorācijas.

Pēc notikušā kritika tika veltīta ne tikai kluba īpašniekiem, jo uz rezerves izeju nebija nekādu norāžu, bet arī operatīvajiem dienestiem, jo ugunsdzēsēji esot ieradušies tikai pēc 20 minūtēm, ieradušās vien pāris "ātrās palīdzības" brigādes, tādēļ daļa no izglābtajiem aptuveni stundu gulējusi uz asfalta, lai gan gaisa temperatūra bijusi -16 grādi.

Šajā video, sākot no aptuveni 5. minūtes, fiksēts ugunsgrēka sākums.

Pirotehnika un papīra dekorācijas: traģiskākie ugunsgrēki

Pēdējo gadu traģiskākais ugunsgrēks notika 2013. gadā Brazīlijas klubā "Kiss" Santamarijā. Tajā gāja bojā 242 cilvēki, bet vēl aptuveni 630 guva dažādus ievainojumus. Tas ir trešais nāvējošākais klubu ugunsgrēks vēsturē.

Ugunsnelaimi izraisīja pirotehnika, kas aizsvilināja griestu skaņas izolāciju. Šajā laikā klubā svinēti vietējās universitātes svētki. Līdzīgi kā iepriekš aprakstītajos gadījumos arī "Kiss" traģēdijā liesmas un indīgi dūmi minūšu laikā piepildīja visu klubu, bet sākotnēji apsargi esot centušies bēgošo pūli aizkavēt, domādami, ka jaunieši nav samaksājuši par dzērieniem.

Incidents naktsklubā ar otru lielāko bojāgājušo skaitu notika 2000. gadā Ķīnas pilsētā Lojanā. Par Ziemassvētku ugunsgrēku sauktajā nelaimē dzīvību zaudēja 309 cilvēki. To izraisīja pagrabstāvā notiekoši metināšanas darbi, starp cietušajiem un bojāgājušajiem bija gan strādnieki, kas tobrīd atradās ēkas pirmajā un otrajā stāvā, gan kluba apmeklētāji ceturtajā stāvā.

Saskaņā ar aģentūras AP apkopoto informāciju lielākais naktsklubu ugunsgrēks notika 1942. gadā ASV pilsētā Bostonā. Klubā "Cocoanut Grove" liesmās un dūmos bojā gāja 492 cilvēki. Šīs izklaides vietas oficiālā ietilpība bija tikai ap 450 cilvēkiem, bet traģēdijas brīdī tajā atradās aptuveni divreiz vairāk apmeklētāju. Klubs bijis bagātīgi izkrāšņots ar papīra palmām, ziediem, auduma aizkariem un citiem viegli uzliesmojošiem dekoriem. Lai gan precīzs sākotnējo liesmu avots nav zināms, par visticamāko versiju tiek uzskatīts īssavienojums. Apmeklētāju izkļūšanu no liesmu elles apgrūtinājis fakts, ka galvenajā ieejā bija ierīkotas virpuļdurvis. Pēc šī ugunsgrēka ASV un vēlāk arī citviet tika aizliegts ierīkot šādu risinājumu, ja tām blakus neatrodas klasiskas durvis vai ja rotējošās durvis ārkārtas situācijā nav pilnībā atveramas.

Foto: AP/Scanpix

Latvijā iespaidīgs ugunsgrēks 2007. gadā izcēlās bijušajā Rīgas Operetes teātra ēkā, kur atradās klubs "La Rocca". Laimīgā kārtā tas sācies ap pulksten 8 no rīta, kad ēkā atradušies vairs tikai ap 50 cilvēkiem. Lai gan klubs ugunsnelaimē tika pilnībā izpostīts, neviens cilvēks tajā necieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!