Foto: Reuters/Scanpix
"Oslo šāvēju" Andersu Bēringu Breiviku, kuru tiesā par 77 cilvēku nogalināšanu teroraktos pagājušajā gadā Norvēģijā, viņa draugi uzskatījuši par vientuļnieku vai homoseksuāli, vēsta aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz Norvēģijas medijiem.

Otrdien tiesa iztaujājusi četrus Breivika draugus, to skaitā viņa bijušo draudzeni. Visi viņi lūdza izvest Breiviku no zāles liecību sniegšanas laikā, tiesa šo lūgumu izpildīja.

Viens no draugiem pastāstīja, ka bijis pārsteigts par Breivika pārcelšanos pie mātes 2006. gadā, kad apsūdzētais aizrāvās ar datorspēlēm un atteicās no kontaktēšanās ar draugiem.

"Es padomāju, ka viņam ir depresija vai arī, ka viņš ir kļuvis par homoseksuālistu, un tāpēc viņš nolēmis norobežojās no pasaules. To ir ļoti smagi apzināties, ka cilvēks, kuru tu it kā labi pazini, izrādījās pavisam ne tāds, kā tev likās," pastāstīja 33 gadus vecais Breivika draugs. Pusotru gadu pēc Breivika norobežošanās no pasaules draugi aizbraukuši pie viņa ciemos. Durvis atvērusi viņa māte, kura bijusi ļoti izbrīnīta par apciemojumu. "Mums izdevās aprunāties tikai ar viņi, tā nodeva Breivika lūgumu viņu netraucēt," atceras liecinieks.

Aizdomas par drauga homoseksuālismu radījušas Breivika uzmācīgās bažas par savu ārējo izskatu. Viņš pat esot izmantojis kosmētiku, skaidrojot, ka ir metroseksuālis un ņem piemēru no futbolista Deivida Bekhema, kurš dara to pašu, pavēstīja liecinieks.

Draugi atcerējās, ka Breiviks bija neapmierināts ar sava deguna izskatu un vēlējies to saīsināt, lai iegūtu vairāk "ārisku" izskatu. Rezultātā deguna formu Breiviks arī esot izmainījis.

Jau vēstīts, ka tiesas prāva pret Breiviku sākta 16. aprīlī. Breiviks ir apsūdzēts par terorakta un apzinātu slepkavību īstenošanu. Maksimālais sods, kas draud par šādām apsūdzībām, ir līdz pat 21 gadu ilgs ieslodzījums, lai gan šo termiņu var pagarināt.

Tiesa noteiks, vai atzīt Breiviku par piesakitāmu. Ja Breiviku atzīs par pieskaitāmu, viņš saņems cietumsodu, bet pretējā gadījumā viņam draud piespiedu ārstēšana psihiatriskajā slimnīcā.

Pērn 22.jūlijā Breiviks sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!