Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas ziemeļu pilsētas Menbidžas iedzīvotāji pēc islāmistu radikālā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") padzīšanas svin atgūtās pamattiesības, kas viņiem džihādistu pārvaldes laikā divus gadus bija liegtas, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Daesh" savās kontrolētajās teritorijās ievieš stingru šariata tiesību sistēmu, kas paredz virkni ierobežojumu, tostarp aizliegumu smēķēt un vīriešiem nodzīt bārdas.

Menbidžu no džihādistiem, kuri pilsētu ieņēma 2014. gadā, pēc vairāk nekā divus mēnešus ilgas operācijas piektdien atbrīvoja ASV atbalstītie Sīrijas demokrātiskie spēki – kurdu un arābu kaujinieku alianse.

Atkāpjoties no pilsētas, "Deash" par dzīvo vairogu izmantoja 2000 civiliedzīvotāju, kuri pēc tam atbrīvoti.

Aģentūras "Reuters" fotogrāfijās redzams, kā atbrīvotās pilsētas iedzīvotāji nu var atļauties uzsmēķēt, kas džihādistu pakļautībā bija stingri aizliegts. Vīrieši beidzot var atļauties nodzīt bārdas, bet kāda sieviete redzama dedzinām savu hidžābu.

"Par jebko, vai, izmantojot ieganstu, ka viņš netic [Dievam], viņi paņēma un nocirta viņam galvu," kāds vietējais iedzīvotājs stāsta aģentūrai par vietu pilsētā, kur džihādisti sodījuši ar nāvi cilvēkus.

"Es jūtu prieku un tas ir kā sapnī. Es sapņoju, es nespēju tam noticēt," saukusi kāda sieviete. Kāda cita kundze paudusi pateicību kaujiniekiem: "Jūs esat mūsu bērni, jūs esat mūsu varoņi, jūs esat asinis mūsu sirdīm, jūs esat mūsu acis. Pazūdi, "Daesh"," citē "Reuters".

"Daesh" kontrolētajās teritorijās sievietēm ir jānēsā pilnībā ķermeni nosedzošs apģērbs. Vieglākais miesas soda veids džihādistu pārvaldē ir nopēršana, ko var piemērot par tādu pārkāpumu kā smēķēšana. Taču ir ziņas, ka par smēķēšanu vīriešiem nocirsti arī roku pirksti.

Vīriešiem saskaņā ar džihādistu normām ir aizliegts pilnībā noskūt bārdu. Par pārāk garu bikšu nēsāšanu vīriešiem bija jāapmeklē piespiedu šariata kursi. Tāpat ielās "Daesh" kaujinieki veic pārbaudes, vai visi piedalās lūgšanās.

Sīrijas demokrātiskie spēki norāda, ka Menbidžas atbrīvošana ir slēgusi "Daesh" kaujinieku maršrutu uz Eiropu.

ASV amatpersonas ir teikušas, ka pēc Menbidžas atbrīvošanas starptautiskās koalīcijas cīņai pret "Daesh" mērķis būs grupējuma faktiskā Sīrijas galvaspilsēta Raka.

Papildu ASV atbalstītajai kurdu un arābu nemiernieku aliansei spiedienu pret "Daesh" izdara arī Krievijas atbalstītie Sīrijas valdības spēki. Pirms divām dienām Krievijas gaisa uzlidojumu rezultātā Raka palika bez ūdensapgādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!