Foto: Kadrs no video

ASV Nevadas štatā tālu no citu acīm atrodas "Area 51" jeb "51. teritorija" – ASV Gaisa spēku pārvaldīta teritorija, kurā notiek dažādu ieroču un radariem "neredzamu" tehnoloģiju izstrāde. Pieeja bez īpašām caurlaidēm tai ir liegta, un savas noslēpumainības dēļ to apvij dažādi mīti, bet nupat to no liela attāluma nofilmējis arī kāds parasts tūrists, ziņo "Inverse".

Ap šo teritoriju nav uzbūvēts žogs, tomēr tā ir gana nomaļa kalnu ieskauta tuksnešaina vieta, lai nejauši tajā neviens neiemaldītos. Turklāt to dažu ceļu malā, pa kuriem iespējams piekļūt "Area 51", atrodas desmitiem brīdinājuma zīmju, vēstot, ka slepeno bāzi apsargā bruņoti cilvēki ar atļauju nogalināt.

Tieši milzīgās slepenības dēļ, kas apvij šo militāro objektu, cilvēkus vienmēr interesējis ieskatīties, kas tad īsti slēpjas šajā zonā. Labākais un ģeogrāfiski tuvākais punkts, no kura to darīt, ir brīvi pieejamā Tikabū kalna smaile.

Lai tajā tiktu, jāgatavojas aptuveni stundu ilgam kāpienam, un pat tad kaut ko redzēt savām acīm nav gluži iespējams – tai tuvākā slepenās bāzes daļa atrodas aptuveni 42 kilometrus no smailes. Tomēr, kā nesen pierādījis kāds tūrists ar pastiprinātu interesi par "Area 51", ja aprīkojas ar dronu, kuram ir ļoti laba kamera, skaidrā laikā bāzi iespējams nofilmēt arī no šāda attāluma.

Drona uzņemtajos kadros (sākot no 2:40 atzīmes uz laika skalas) tālumā iespējams saskatīt gaišākas krāsa apli un ēku aprises. Tās labāk iespējams pētīt, kad drona kameras objektīvs šo skatu pievelk tuvāk (ap atzīmi 3:46).

Lai gan manīgais slepenās bāzes filmētājs pierādījis, ka tik ļoti slēpto objektu iespējams saskatīt arī parastam (bet ar labu tehniku ekipētam) cilvēkam, tomēr jau šobrīd satelītkartes piedāvā šo teritoriju apskatīt vēl daudzkārt labākā izšķirtspējā:

Turklāt "Google Maps" apskatāma arī galvenā kompleksa daļa, kas nemaz nav redzama video:


Zināms, ka pirmie lidlauki šajā teritorijā parādījušies 40. gados, bet piekļuve šim apvidum liegta 50. gadu sākumā. Šī slepenā vieta, kuras esamību Centrālās izmeklēšanas pārvade atzina vien 2013 gadā, bija arī galvenais testu poligons leģendārajai spiegu lidmašīnai "Lockheed U-2".

Tomēr, kā norāda portāls "Inverse", ēku silueti vien nekādas svarīgas norādes par tajās un pazemē notiekošajiem eksperimentiem un jaunajiem projektiem nedod, un tur nokļūt joprojām iespējams vien ar speciālām atļaujām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!