Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas policija nosūtījusi uz Londonas Getvikas lidostu snaiperus un izmanto helikopteru, lai notvertu personas, kas virs lidlauka lidina dronus, paralizējot tā darbību.

Palīgā policijai devušies arī armijas eksperti.

Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācija paziņojusi, ka lidojumi no un uz Londonas Getvikas lidostu atcelti līdz pulksten 22 (pulksten 24 pēc Latvijas laika).

Droni virs lidostas tika pamanīti trešdienas vakarā.

Lidostas pārstāvis Stjuarts Vingeits norādīja, ka droni tiek izmantoti ar mērķi paralizēt lidostu un izraisīt maksimāli lielus traucējumus noslogotajā pirmssvētku laikā.

Viņš sacīja, ka vēl nevar pateikt, kad lidosta varēs atsākt darbu, bet uzsvēra, ka lidosta cieši sadarbojas ar policiju un drošības dienestiem, lai atrisinātu šo situāciju.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uzsvēra, ka dronu izmantošana šādā veidā ir pretlikumīga un vainīgajiem var tikt piespriests līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Gevins Viljamsons žurnālistiem sacīja, ka pēc policijas lūguma šajā izmeklēšanā palīgā nosūtīti armijas eksperti.

Kādu tieši palīdzību militārpersonas sniedz, ministrs atteicās atklāt. Aizsardzības ministrija tviterī ziņoja, ka palīdzēs policijai ar "speciālistu aprīkojumu".

Šodien Londonas Getvikas lidostā atcelti aptuveni 440 reisi, kas ietekmējis aptuveni 115 000 pasažieru, liecina lidostas amatpersonu sniegtā informācija.

Policija uzskata, ka lidostā pamanītie droni ir specifiska ražojuma. Policija ziņo, ka turpinās dronu vadītāju meklēšana, un nekas neliecina par terorismu.

Britu mediji publicējuši attēlus, kuros virs lidostas redzams lidojam policijas helikopters un bruņoti policisti pie lidostas.

Trešdienas vakarā divi droni tika pamanīti virs lidostas pulksten 21. Lidosta ceturtdienas rītā pulksten 3 uz īsu brīdi atsāka darbību, taču to apturēja pēc atkārtotas dronu parādīšanās.

Getvika ir astotā noslogotākā lidosta Eiropā un gadā apkalpo 45 miljonus pasažieru.

Lielbritānijas likumi aizliedz lidināt dronus kilometra attālumā no lidostām, ja vien nav saņemta specifiska atļauja. Likuma pārkāpējiem var tikt piemērots līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

Taču bezpilota lidaparāti Lielbritānijā joprojām nav jāreģistrē, tas būs jādara, tikai sākot ar 2019. gada novembri.

Pēdējos gados reizēm ir ticis ziņots par droniem, kas gandrīz sadūrušies ar komercreisu lidmašīnām Londonas rajonā.

Lielbritānijas Aviokompāniju pilotu asociācija (BALPA) ziņoja, ka šā gada pirmajos 11 mēnešos bezpilota lidaparāti pietuvojušies bīstami tuvu lidmašīnām 117 reizes.

"Sabiedrībai jāsaprot, ka droni nav tikai rotaļlietas un tiem var būt katastrofiskas sekas, ja tie saduras ar lidmašīnu," norādīja BALPA pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!