Foto: DELFI
"Mani spīdzināja ik pēc trim stundām," izrādot apskretušu restotu pagrabtelpu, saka Družkivkas vienīgās Ukrainas pareizticīgās baznīcas priesteris Dionisiuss Vasiļjevs. Par 2014. gada notikumiem stāsta arī ložu pēdas celles sienās un saujiņa izdzīvojušo upuru. Pilsēta izliekas, ka neko nav redzējusi.

Pie Vasiļjeva dzīvokļa durvīm separātisti pieklauvēja naktī, vien dažas dienas pēc tam, kad pilsētā varu pārņēma Krievijas militārā izlūkdienesta rezerves pulkveža un tobrīd pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" līdera Igora Girkina (Strelkova) spēki. Viņa draudzes locekļi pārsvarā bija Ukrainas patrioti, vairāki bija piedalījušies Maidanā Kijevā un rīkojuši nelielas akcijas arī tepat Družkivkā un tuvākajā apkārtnē. "Es tā dēvētā "krievu pavasara" līdzskrējēju acīs biju apmaksāts musinātājs un kūdītājs," stāsta garīdznieks.

Bandīti viņu aizveda uz nelielu daudzdzīvokļu blokmāju ieskautu ēku, kurā kopš cara laikiem saimniekojuši drošībnieki, čeku un Ukrainas miliciju ieskaitot. Savulaik nama pagrabos cietumsodu izcietis arī pilsētā dzimušais pretpadomju aktīvists un Ukrainas Helsinku grupas dalībnieks Oleksijs Tihijs. Te nocietinātu bāzi un cietumu 2014. gada maijā ierīkoja arī Strelkova vīri.

Pagrabā viņš iemests kamerā līdzās vēl aptuveni piecpadsmit citiem vīriešiem. Savukārt blakus telpu separātisti – gan iebraucēji no Krievijas, gan vietējie – izmantoja nežēlīgai spīdzināšanai, arī izvarošanai.

Par patriotisku lapiņu dalīšanu te nonākuši arī vairāki 14 līdz 16 gadus veci pusaudži. Kad viņu draudzene ieradusies izlūgties nepilngadīgo atbrīvošanu, separātisti par to likuši meitenei izmazgāt telpas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!