Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pūlī pie Kabulas lidostas ir gājuši bojā septiņi afgāņu civiliedzīvotāji, svētdien, 22. augustā, vēsta ārvalstu mediji.

Britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas paziņojumu, vēsta, ka drūzmēšanās pūlī radusies, jo cilvēki izmisīgi cenšas bēgt no talibu pārņemtās Afganistānas.

Paziņojumā norādīts, ka situācija uz vietas ir ārkārtīgi sarežģīta, taču tiek darīts viss, lai to pārvaldītu un nodrošinātu evakuāciju.

BBC vēsta, ka ārpus Kabulas lidostas ir vērojams haoss, jo tūkstošiem afgāņu centušies bēgt no valsts.

Vairāku valstu valdības mēģinājušas evakuēt gan savu valstu pilsoņus, gan afgāņu kolēģus.

Tāpat raidsabiedrība ziņo, ka Amerikas Savienotās valstis (ASV) sestdien, 21. augustā, brīdinājušas savus pilsoņus izvairīties no Kabulas lidostas, ņemot vērā bažas par teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") uzbrukuma draudiem.

Kabulas starptautiskajā lidostā uzturas ASV un britu militārie spēki, cenšoties nodrošināt evakuācijas lidojumus.

Sestdien Kabulā ieradies radikālā islāmistu grupējuma "Taliban" līdzdibinātājs mulla Abduls Gani Baradars, lai piedalītos sarunās par jaunās "iekļaujošās" valdības veidošanu, iepriekš ziņoja aģentūra LETA. Pēdējo dienu laikā Afganistānas galvaspilsētā manīti arī citi talibu līderi, tostarp Halils Hakani, kas ir viens no ASV visvairāk meklētajiem teroristiem, par kura galvu izsludināta piecus miljonus dolāru liela atlīdzība.

Savukārt Afganistānas Augstākās izlīguma padomes priekšsēdētājs Abdulla Abdulla un eksprezidents Hamids Karzai piektdien ieradās Afganistānas Pandžšīras provincē, lai tiktos ar vienīgās talibu nekontrolētās provinces vadību. "Mēs runājām ar Pandžšīras provinces teologiem, vecajiem un komandieriem," sociālajā tīklā "Facebook" apliecināja Abdulla.

Kā ziņots, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši faktiski visu valsts teritoriju, bet svētdien, 15. augustā, viņu rokās krita arī valsts galvaspilsēta Kabula.

Afganistānas līdzšinējais prezidents Gani valsti atstāja.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti cenšas izveidot pretošanās centru radikālo islāmistu režīmam.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!