Pēdējā gada laikā divreiz pieaudzis irākiešu skaits, kas meklē patvērumu industriāli attīstītajās zemēs, un bēgļu straumes turpina pieaugt, piektdien pavēstīja ANO Bēgļu lietu pārvaldes (UNHCR) amatpersona.
2007.gada pirmajā pusē 19 800 Irākas bēgļu pieteikušies kā patvēruma meklētāji 36 industriāli attīstītajās zemēs. Viņu lielākā daļa - 9300 cilvēki - nokļuvuši Zviedrijā, bet daudzi arī atraduši patvērumu Grieķijā, Spānijā un Vācijā.

Šajā pat periodā pagājušajā gadā bagātajās pasaules valstīs ieradās tikai 8500 bēgļi no Irākas.

Ja pašreizējā tendence saglabāsies, kopīgais bagātās valstis 2007.gadā sasniegušo irākiešu skaits varētu būt 40 000 līdz 50 000 .

Kopumā Irāku ir pametuši 2,2 miljoni bēgļu, bet viņu lielākā daļa patlaban uzturas kaimiņzemēs - Sīrijā un Jordānijā.

No 147 000 lielā bēgļu skaita, kas gada pirmajā pusē ir ieradies Eiropā, Ziemeļamerikā, Japānā, Austrālijā un Jaunzēlandē, katrs septītais cilvēks ir irākietis. Tādējādi Irāka ir izplatītākā to bēgļu izcelsmes valsts, kas patvērumu meklē industriāli attīstītajās zemēs.

Citas valstis, no kurām bagātajās zemēs arī ieradušies daudz bēgļu, ir Ķīna, Pakistāna, Serbija un Melnkalne, kā arī Krievija.

Par patvērumu piešķiršanu visvairāk - 26 800 - iesniegumu saņemts ASV. Tiesa, no visa lielā patvēruma pieprasījumu skaita ASV un Kanādā tikai 548 ir irākiešu pieprasījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!