Foto: AFP/Scanpix/LETA
Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) institūcijas ir atbildīgas par "sabiedrības vilšanos" integrācijā, un aicināja tās būt uzmanīgākām pret ES dalībvalstu vajadzībām. Duda to paziņoja Jaungada pieņemšanā ārvalstu vēstniekiem, kuru viņš rīkoja Prezidenta pilī Varšavā.

Norādot uz "Brexit" un nesen notikušām vēlēšanām dažās Rietumeiropas valstīs, kurās ievērojamu atbalstu guvuši eiroskeptiķi, Duda sacīja, ka tas noticis tāpēc, ka ES institūcijas nav uzklausījušas dalībvalstu vajadzības. "Eiropas Savienības institūcijām ir jāuzņemas sava daļa atbildības par šo sabiedrības vilšanos integrācijā un jāanalizē pieļautās kļūdas," teica Polijas prezidents. "Savienības institūciju uzdevums ir [veidot] harmonisku Eiropas politiku, nevis stigmatizēt, sašķelt un sanaidot Eiropas valstis."

Viņš sacīja, ka ES institūcijām vajadzētu kalpot dalībvalstu gribai. "Ja mēs apgriežam otrādi šo hierarhiju un nostādām [ES] institūcijas virs valstīm, tad mēs graujam lietu pareizo kārtību," teica Duda.

Polija, kas ir ES dalībvalsts kopš 2004. gada, ir nonākusi bezprecedenta konfliktā ar ES līderiem, kuri ir paziņojuši, ka Polijas realizētās tiesu sistēmas reformas ir pretējas ES pamatvērtībām. Reaģējot uz šīm reformām, ES decembrī sāka bezprecedenta tiesisko procedūru pret Poliju, iedarbinot ES līguma septīto pantu, un tā rezultātā Varšava teorētiski var zaudēt savas balsstiesības ES ministru padomē.

"Ja kāds domā, ka viņam ir ekskluzīvas tiesības teikt, kādai jābūt Eiropai, nevaicājot un neņemot vērā citu viedokļus, tad viņš ir Eiropas idejas uzurpators," sacīja Duda.

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), mēģinot novērst ES sankcijas un uzlabot attiecības ar to, ir veikusi izmaiņas valdības sastāvā, iekļaujot tajā amatpersonas, kas ir atvērtas dialogam un nav izpelnījušās ES kritiku. Varšava arī mēģina iegūt sabiedrotos šajā konfliktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!