Foto: Publicitātes foto

Lietuva ir valsts, ko ceļotāji no Latvijas apmeklē visbiežāk. Protams, visiem zināmi un iecienīti galamērķi ir Viļņa, Kauņa un Palanga, bet pēdējā laikā atklāti daudzi interesanti apskates objekti arī mazākās pilsētiņās. Savukārt lielie un iecienītie galamērķi piedzīvojuši uzlabojumus - atkal apskatāms delfinārijs, Druskininkos atklāta kilometru gara gaisa vagoniņu līnija, bet Klaipēdā - māja ar kājām gaisā. Lūk, šī gada interesantākie apskates objekti Lietuvā!

Lietuvas lepnums – četru ūdeņu reģions

Jaukas pilsētas un pilsētiņas, krāšņas dabas ieskauti ciemi, iedvesmojoši dabas skati, tūkstošgadēs mērāmā lietuviešu un žemaišu reģiona vēsture, cauri gadiem saglabāta kultūra, koptas tradīcijas, silti un draudzīgi cilvēki. To visu un vēl vairāk atradīsiet Lietuvas piekrastē – četru ūdeņu reģionā, kuru apskalo Baltijas jūras viļņi un Kuršu joma. Īpaši populārs šis reģions ir vasarā.

Foto: Shutterstock

Kaut arī Lietuvai ir īsa jūras robeža (99 km), tai tiešam ir daudz, ko piedāvāt. Piejūras reģiona centrs ir Klaipēdas pilsēta, kurā atrodas Lietuvā vienīgā jūras osta. Tā ir senākā Lietuvas pilsēta, skaista, vilinoša un mājīga. Tālāk uz ziemeļiem - Palangas kūrorts, kurā dzīve kūsā, atpūtnieki nonāk dažādāko izklaižu un kultūras pasākumu virpulī. Tuvāk Latvijas robežai ir Sventāja – pilsēta, kura tiek uzskatīta par ģimenes kūrortu.

Savukārt Kuršu kāpas – UNESCO pasaules mantojuma objekts – starp divām ūdens stihijām ir īsts smilšu, vēja un cilvēku radīts brīnums. Pilnīgi citādāk izskatās Kuršu jomas austrumu piekraste. Zivīm bagātā Nemunas delta, kas apbur ar leknās dabas skaistumu, dzīvnieku un augu bagātību, bet blakus esošajos zvejnieku ciemos pastāvīgi smaržo žāvētas zivis. Tāpat Lietuvas rietumu teritorijā atradīsiet sakrālo pilsētu – Kretingu, kā arī Lietuvas akmeņu galvaspilsētu – Skodu.

Foto: Publicitātes foto

Pēdējos gados šajā reģionā atklāti vairāki jauni tūrisma objekti. Lietuvas jūras muzejs aicina visus uz atjaunoto delfināriju. Savukārt dinozauru parks piedāvā lielāko sezonas jaunumu – apgriezto māju (titulbildē) un jaunus dinozaurus. Vairāk par šo parku lasiet šeit.

Klaipēdā drīz durvis vērs atjaunotā pilsvieta, pils muzejs ar jauno konferenču centru.

Foto: Publicitātes foto

Pagājušā gada novembrī darbību sāka Lietuvas rietumos lielākais brīvā laika un dziedniecības centrs - "Atostogų parkas" ("Atvaļinājumu parks"), bet pavasarī tiks atklāta jauna ziedu taka gājējiem un velosipēdistiem ap jomu no Jodkrantes dienvidu daļas līdz zivju gārņu un jūras kraukļu perēšanas vietām.

Palangas kūrorts viesus sagaidīs ar jaunu kultūras objektu, kas darbojas visu gadu, ar daudzfunkcionālu zāli, kas piemērota dažādiem koncertiem un festivāliem.

Vairāk informācijas atradīsiet šeit: www.klaipedosrajonas.lt

Birštonas minerālūdeņu pasaule

Foto: Ekrānuzņēmums

Birštona ir vecākais kūrorts Lietuvā. Tas lepojas ar vairākām tradīcijām bagātām sanatorijām, piemēram, vecākajai no tām Tulpei nesen nosvinēti 100 gadi, un mieru, kādu var baudīt šajā nelielajā pilsētiņā. Iemesls, kāpēc šajā vietā atpūta un relaksācija bijusi tik iecienīta jau vairākus gadsimtus, ir minerālūdens avoti, kas ir ļoti veselīgi. Klīst leģendas par to, kādas kaites ar tiem gadsimtu gaitā izārstētas. Lai nu kā, arī speciālisti atzinuši, ka šie ūdeņi ir veselīgi - arī pie mums var nopirkt, piemēram, minerālūdeni Vitautas, kas nāk no šīs pilsētiņas.

Pērn atklāts minerālūdens paviljons Birutes the Vila un minerālūdens tornis (attēlā), kura skatu platformā ikviens var uzkāpt un arī padzerties minerālūdeni no dažādiem avotiem. Tāpat jaunums ir Garden Kneip – brīvdabas procedūru komplekss. Šīs vietas idejas autors ir vācu priesteris Sebastians Knaips, kas dzīvojis 19. gadsimtā un uzskatījis, ka ūdens un veselīgs dzīvesveids ārstē visas kaites. Vairāk par interesanto parku lasiet šeit.

Visi minētie apskates un atpūtas objekti ir bez maksas.

Arī sanatorijā Egle pērn atklāts komplekss, kur iespējams uzlabot veselību – baseinu un saunu centrs, kas jau kļuvis populārs atpūtnieku vidū. Savukārt 2016. gadā plānots atklāt grandiozu kompleksu

Birštonā ik gadu jūlijā notiek liels festivāls, kura viens no galvenajiem notikumiem ir gaisa balonu lidojumi. No 4. – 10. jūlijam tur gaisā pacelsies 70 gaisa baloni no visas pasaules.
Savukārt aprīļa sākumā Birštonā notiks Starptautisks džeza festivāls.

12. līdz 14. jūnijam pilsētā notiks ikgadējais festivāls, kurā trīs dienu garumā notiks visdažādākie pasākumi, tostarp nu jau par tradīciju kļuvušais gaisa balonu lidojums.

Vairāk informācijas: visitbirstonas.lt

Druskininku jaunais gaisa vilcieniņš

Foto: Publicitātes foto

Lielākais ūdens atrakciju parks Austrumeiropā, milzīga sniega arēna kalnu slēpošanai zem jumta, kas darbojas gan ziemā, gan vasarā, lielākais veselības kūrorts Austrumeiropā Egle – īsta veselības atjaunošanas fabrika ar apkalpojošo personālu 500 cilvēku sastāvā un neskaitāmām labsajūtas iespējām. Tās ir tikai dažas lietas, ko var piedāvāt nelielā pilsētiņa Druskininki Lietuvas dienvidos, netālu no Polijas robežas. Tāpat, līdzīgi kā mūsu Karosta, arī pie Druskininkiem esošais Grūtas parks bieži izcelts dažādu ārvalstu mediju tūrisma slejās kā alternatīvs apskates objekts – tur meža ielokā var apskatīt dažādus padomju laika pieminekļus un objektus. Neoficiāli to mēdz dēvēt par Staļina pasauli.

Tomēr visi minētie objekti lietuviešu slavenā mākslinieka Mikaloja Konstantīna
Čurļoņa dzimtajā pilsētā jau ir vairākus gadus, un daudzi latvieši tos ir izbaudījuši, tomēr arī šogad Druskininkos paredzēti vairāki jaunumi.

Tikko durvis vērusi jauna rehabilitācijas klīnika, kuras izveidē ieguldīti 10 miljoni eiro. Tā piedāvā apartamentus un maltītes trīs reizes dienā, kā arī piecas procedūras par 55 eiro dienā no viena cilvēka.

Vēl viens jaunums ir gaisa ceļš, kas savieno akvaparku ar sniega arēnu. Tas ir aptuveni kilometru garš, un brauciens vagoniņā ilgst četras līdz piecas minūtes. Tā laikā no 45 metru augstuma paveras skaists skats uz Druskininku apkaimi un Nemunu. Vienā kabīnē var atrasties līdz 10 cilvēki un brauciens vienā virzienā izmaksās trīs eiro, bet abos virzienos – piecus eiro. Bērniem līdz piecu gadu vecumam brauciens ir bez maksas.

Vairāk informācijas: info.druskininkai.lt

Anīkšču gaisa taka

Pērn arī Latvijā lielu popularitāti izpelnījās taka virs koku galotnēm Anīkščos – kūrortpilsētā, kas atrodas aptuveni 50 kilometru attālumā no Paņevežas Viļņas virzienā un 200 kilometrus no Rīgas.

Tas ir 300 metrus garš ceļš virs priežu mežā starp koku galotnēm, kas ļauj baudīt skaistu skatu un izjust meža un dabas sniegto mieru.

Pastaigu ceļš sākas pie Puntukas akmens, kas ir otrais lielākais Lietuvā, vedot augšup uz skatu laukumu un tālāk aizvijoties starp koku galotnēm 21 metra augstumā. Izveidots arī 34 metrus augsts skatu tornis. Pastaigu taka atvērta apmeklētājiem arī ziemā, un ieeja tajā maksā vienu eiro.

Pavisam nesen Lietuvas Galotņu taka saņēmusi arī ANO Pasaules tūrisma organizācijas godalgu.

Tāpat Anīkšču apkaimē var izbaudīt arī citus aktīvās atpūtas veidus – tur ir gan kartinga halle, gan ūdens atrakciju parks, gan piedzīvojumu nogāze "Dainnuvos". Vairāk par klasteri lasiet: www.antour.lt

Etnokosmoloģijas muzejs

Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs atrodas Molētos, ciemā ar nosaukumu Kulenis – aptuveni 60 kilometru attālumā no Viļņas un 230 kilometrus no Rīgas. Lai arī tas apskatāms jau ilgāku laiku, tagad tajā veikti vairāki uzlabojumi un ekspozīcijas paplašināšana.

Reti kurš zina, ka viens no padomju slavenajiem kosmonautiem nācis no Lietuvas – Aleksejs Jeļisējevs, kas 1934. gadā dzimis kā Aleksejs Kuraitis, bet vidusskolas pēdējā klasē nomainījis uzvārdu. Šādu lēmumu viņš pieņēmis, jo viņa tēvs arestēts politisku iemeslu dēļ un tas toreiz varēja būt šķērslis, lai iestātos augstskolā. 1969. gadā Aleksejs bija viens no komandas dalībniekiem, kas devās kosmosā. Šādi un vēl citi stāsti par cilvēku un kosmosa attiecībām atrodami vienā no Lietuvas neparastākajiem muzejiem – Etnokosmoloģijas muzejā. Tur apskatāmi gan citplanētiešu zīmējumi, gan Saules ritējums, augstākais kalns uz Marsa un daudz kas cits.

Pēdējais posms muzeja apmeklējumā ierasti ir skata laukums, kurā var nokļūt ar liftu – 14 stāvu augstumā. Laukums ir neparasts, jo to klāj kupols, bet gar malām apskatāmas stikla figūras. 40 metru augstumā skats paveras neatkārtojams - plašie meži un zilie ezeri un "Lietuvas Stounhendža" - astoņu staru akmens aplis, kas simbolizē saules ritumu un četras debespuses.

Ieeja muzejā – observatorijā izmaksā no 1 eiro.

Vairāk informācijas: www.etnokosmomuziejus.lt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!