Foto: NASA/MODIS
Indīgu dūmu mutuļi no Krievijas centrālajā daļā degošajiem meža un kūdras ugunsgrēkiem izpletušies trīs tūkstošu kilometru platībā no rietumiem uz austrumiem un pacēlušies līdz pat stratosfērai 12 kilometru augstumā, ziņo ārvalstu masu mediji.

Foto galerija

Šādu informāciju izplatīja NASA, izpētot satelītu datus, ziņo "Interfax".

Satelīta fotouzņēmumos redzams, ka pelēkbrūnie dūmi no intensīvākajiem ugunsgrēkiem pārklājuši Maskavas, Tulas un Vladimiras apgabalus.

Tāpat ugunsgrēku dēļ veidojas blīvi mākoņi, kas parādās, kad atmosfērā nonāk daudz siltā gaisa. Parasti zinātnieki šādus mākoņus novēro vulkānu izvirdumu vai kodolizmēģinājumu laikā.

Nonākot stratosfērā, dūmi spēj pārvietoties ļoti lielos attālumos, ietekmējot gaisa kvalitāti arī tālu no pašiem ugunsgrēkiem, norāda NASA, vēsta "RIA Novosti".

Gaisa kvalitāte pēdējās dienās kļuvusi par nopietnu problēmu Maskavā, kuru pārņēmis smogs, kas apdraud ne tikai cilvēkus ar hroniskām elpceļu slimībām, bet nu jau kļuvis bīstams arī veseliem pilsētas iedzīvotājiem. Ārsti iesaka mazāk uzturēties ārā, un lietot marles apsējus, tiesa tie jau Maskavas aptiekās ir izpirkti, ziņo Krievijas masu mediji. Smogs nonācis pat metro stacijās, kur dažviet nav iespējams redzēt pienākošo vilcienu, bet mašīnisti neredz sastāva beigas, vēsta "RIA Novosti"

Tikmēr, baidoties par uguns tuvošanās, no Krievijas kodolfizikas pētniecības centra, kādreiz slēgtās pilsētas "Arzamasa-16", tagad Sarovas ir izvestas visas radioaktīvās un sprādzienbīstamās vielas. Ugunsdzēsēji turpina cīņu ar uguni pie Sarovas, bet dūmu un karstuma dēļ viņu darbs ir apgrūtināts, ziņo BBC.

Jau ziņots, ka šonedēļ Krievijā vēl palielinājies postošo mežu ugunsgrēku skaits un kopumā stihijā gājuši bojā 52 cilvēki. Uguns plosās 17 federācijas apgabalos, septiņos reģionos izsludināts ārkārtas stāvoklis. Vietām ir izdeguši veseli ciemati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!