Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Pagājušajā nedēļā Austrālija, Lielbritānija un ASV parakstīja vienošanos, kuras virsmērķis ir mazināt Ķīnas ietekmi Indijas–Klusā okeāna reģionā. Saīsinājumā šo vienošanos dēvē par AUKUS. Līgums ārkārtīgi sadusmojis Franciju, kura zaudējusi miljardiem vērtu vienošanos par zemūdeņu būvēšanu Austrālijai. Parīze notikušo dēvējusi par "dūrienu mugurā" un pat izteikusies, ka ASV prezidents Džo Baidens šī ietvara kontekstā rīkojies kā viņa priekštecis Donalds Tramps.

Kas ir AUKUS? Un kādēļ tas tik ļoti sadusmojis Franciju? Turpmākajās rindās lūkosim sniegt atbildes uz šiem jautājumiem.

Ķīnas iegrožošanas instruments

Aizvadīto gadu laikā Rietumu demokrātijas un to partneri aizvien skaļāk skandējuši savas bažas par pieaugošo Ķīnas ietekmi. Kļuvis skaidrs, ka pasaules otra lielākā ekonomiskā smagsvara iegrožošanai būs nepieciešama ne vien pašu Rietumu vienprātība un izpratne par Pekinas nestajiem draudiem, bet arī reālas darbības, kas vērstas pret Austrumu lielvalsts dažkārt destabilizējošajām darbībām reģiona un pasaules mērogā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!