Foto: AP/Scanpix
Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte, kurš jau iepriekš nācis klajā ar virkni skandalozu izteicienu, pēc karastāvokļa izsludināšanas pajokojis, ka karavīri arī pēc trīs sieviešu izvarošanas joprojām saglabātu viņa atbalstu, ziņo "Vice".

Valsts līderis karastāvokli izsludināja Filipīnu otrajā lielākajā salā, kurā mīt aptuveni 22 miljoni cilvēki jeb piektā daļa valsts iedzīvotāju, lai apkarotu džihādistu grupējumus. Ar teroristu grupējumu "Daesh" saistīti kaujinieki pagājušajā nedēļā ieņēma Maravi pilsētu salas vidienē, kā arī kontrolē plašus apvidus kalnos.

"Par šo karastāvokli, tā ieviešanu un sekām es un tikai es būšu atbildīgs. Vienkārši dariet savu darbu. Es parūpēšos par pārējo. Varat arestēt jebkuru personu, ieiet jebkurā mājā," Duterte norādījis karavīriem paredzētā uzrunā. "Es jūsu vietā došos cietumā. Ja gadās, ka jūs izvarojat trīs sievietes, es par to atbildēšu," viņš paziņojis.

Duterte atklāja, ka esot gatavs karastāvokli izsludināt visā aptuveni 100 miljonu cilvēku apdzīvotajā salu valstī. "Neļaušu, lai valsts nonāk suņu rokās," viņš paziņoja, draudēdams džihādistiem.

Prezidenta izteikumi gan saniknojuši cilvēktiesību aktīvistus, kā arī "Filipīnu sieviešu partiju", kas paziņojusi, ka "izvarošana nav joks".

Valsts līderis sevi pozicionē kā prezidentu no tautas, un ieguvis visai tieša un asa cilvēka slavu, kura teiktais pats par sevi reizēm balansē uz pieklājības un likumpārkāpuma robežas.

Piemēram, vēlēšanu kampaņas laikā viņš pieminēja 1989. gadā Filipīnās notikušu austrāliešu misionāres izvarošanas un noslepkavošanas lietu, par ko pajokoja, ka viņam šajā notikumā kā konkrētās pilsētas galvam vajadzēja būt priekšrokai. Pēc šī komentāra pretēji daudzu gaidītajam viņš popularitātē strauji atrāvās no sāncenšiem.

Tāpat viņš norādījis, ka cīņā pret narkotiku izplatīšanu un lietošanu labi ir visi līdzekļi, arī slepkavības. Viņa izsludinātajā karā pret narkotiku lietotājiem jau miruši tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!