Foto: AP/Scanpix

Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotāji nav konstatējuši politisku saturu Krimas tatāru dziedātājas Džamalas dziesmā "1944", kas maijā Stokholmā pārstāvēs Ukrainu šajā konkursā, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, atsaucoties uz Džamalas paziņojumu sociālajā tīklā "Facebook".

"Eiropas Raidorganizāciju apvienības Atsauksmju grupa ir secinājusi, ka dziesmas "1944" nosaukums un teksts nesatur politisku runu un nepārkāpj konkursa noteikumus," rakstīja Džamala savā "Facebook" lapā.

Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) noteikumi aizliedz konkursā piedalīties dziesmām ar "politisku vēstījumu".

Džamalas, kuras īstais vārds ir Susana Džamaladinova, dziesma "1944" vēsta par Krimas tatāru deportāciju Josifa Staļina diktatūras laikā.

Dziesma "1944" attiecas uz gadu, kad Krimas tatāri tika deportēti no savas dzimtenes uz Vidusāziju. Daudzi no viņiem nomira brauciena laikā vai nomira no bada neauglīgajās stepēs pēc ierašanās izsūtījuma vietā.

Līdz pat astoņdesmitajiem gadiem viņiem bija aizliegts atgriezties Krimā. Džamala, kuras tēvs ir Krimas tatārs, bet māte - armēniete, ir dzimusi Kirgizstānā.

Dziesma sākas ar vārdiem: "Kad nāk svešinieki, viņi nāk uz jūsu māju, viņi nogalina jūs visus un saka: "Mēs neesam vainīgi.""

Dziesmas tekstā nav pieminēta Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupācija un aneksija, ko pirms diviem gadiem veica Krievija, tomēr Džamalas izraudzīšana par Ukrainas pārstāvi Eirovīzijai var pievērst uzmanību šai aneksijai. Krimas tatāri ir paziņojuši, ka viņu apspiešana pēc šīs aneksijas ir pastiprinājusies.

Pirmdien vairāki politiķi Maskavā un Krievijas anektētajā Krimā ir pauduši neapmierinātību ar šo dziesmu, ko Eirovīzijai izraudzīja Ukrainas žūrija trīs cilvēku sastāvā un apmēram 380 tūkstoši no televīzijas skatītājiem, kas vēroja televīzijā demonstrēto nacionālā atlases konkursa pēdējo kārtu.

Eirovīzijā ir aizliegtas dziesmas, kuru tekstam ir politisks saturs. 2009.gadā nepilnu gadu pēc Gruzijas un Krievijas kara konkursā netika atļauts piedalīties Gruzijas grupai ar dziesmu, kura izsmēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Ukrainas grupai "Green Jolly", kas 2005.gadā pārstāvēja valsti Eirovīzijā, bija jāpārstrādā teksts dziesmai "Razom Nas Bahato", kas bija iepriekšējā gadā notikušās Oranžās revolūcijas himna.

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks 14.maijā Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!