Foto: AFP/Scanpix/LETA

Par Kirgizstānas prezidentu inaugurēts Sadirs Džaparovs, kurš vēl pirms trīs mēnešiem atradās ieslodzījumā, ziņo "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Inaugurācijas ceremonija notika Nacionālajā filharmonijas zālē Biškekā.

Protesti, kuri sākās pēc parlamenta vēlēšanām oktobrī, noveda pie politiskās krīzes Vidusāzijas valstī. Demonstrāciju rezultātā tika gāzta valdība un no amata atkāpās tā brīža valsts prezidents Sooronbais Džeenbekovs.

Džapaovs bija viens no politiķiem, kuru protestu laikā atbrīvoja no ieslodzījuma. Viņš bija sācis izciest 10 gadu cietumsodu par ķīlnieku sagrābšanu laikā, kad notika demonstrācijas pret kalnrūpniecības operāciju Kirgizstānas ziemeļaustrumos 2013. gada oktobrī. Džaparovs kategoriski noliedzis izvirzītās apsūdzības.

Pēc amata zvēresta došanas Džaparovs, kurš 10. janvāra vēlēšanās ieguva vairāk nekā 79 procentus balsu, aicināja visas politiskās grupas, tostarp viņa oponentus, etniskās grupas, nevalstiskās un reliģiskās organizācijas apvienoties un sadarboties tautas labā. Džaparovs uzsvēra, ka pieturēsies pie "daudzpusīgas" ārpolitikas, uzsverot, ka Krievija, Kazahstāna un Uzbekistāna būs galvenie partneri viņa vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!