Foto: AP/Scanpix

Bijušais Floridas štata gubernators Džebs Bušs, kurš tiek uzskatīts par vienu no iespējamākajiem pretendentiem uz ASV prezidenta amatu no Republikāņu partijas, sestdien Tallinā paziņoja, ka ASV solījums atbalstīt Igauniju ir svarīgāks par tajā izvietoto ASV karavīru skaitu, vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR

Bušs norādīja, ka NATO attiecībā pret Krieviju būtu jāīsteno atturēšanas stratēģija. ASV politiķis uzsvēra, ka ir kļūdains uzskats, ka aizsardzības nolūkiem domātā NATO klātbūtne būtu uzskatāma par provokāciju.

Labākais veids, kā panākt, lai valstis kā Igaunija ir drošībā, ir skaidri pateikt, ka ASV tās atbalsta, un tādēļ izvietoto ASV karavīru skaits nav tik svarīgs.

Viņš tomēr neatklāja, cik karavīrus izvietotu Baltijas valstīs, ja 2016.gadā tiktu ievēlēts par ASV prezidentu.

Jau vēstīts, ka Bušs piektdien tikās ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, bet sestdien - ar premjerministru Tāvi Reivasu.

Par Buša tikšanos ar Ilvesu aģentūrai "Interfax" paziņoja prezidenta preses dienests.

"Prezidents Ilvess un savas turnejas laikā Vāciju un Poliju apmeklējušais Džebs Bušs tikšanās laikā apsprieda digitālās sabiedrības kā konkurētspējīgas attīstības motora attīstību, kā arī izmainījušos drošības situāciju pēc Krievijas iejaukšanās Ukrainā, kas uzliek demokrātiskajām valstīm atbildību kopīgi aizstāvēt mūs apvienojošās vērtības," norādīts preses dienesta paziņojumā.

Sestdien Bušs tikās ar Igaunijas premjerministru Tāvi Reivasu un apsprieda drošības, ekonomiskos un digitālos jautājumus.

Bušs un Reivass apsprieda jauno drošības situāciju un nepieciešamību palielināt NATO klātbūtni Baltijas reģionā, pavēstīja Igaunijas valdības preses dienests.

"Drošības situācija Eiropā ir mainījusies uz ilgu laiku, un tās risināšanai būs vajadzīga Rietumu apņēmība un NATO stiprināšana, Ukrainas atbalstīšana un sankciju turpināšana pret Krieviju," preses dienests citēja premjerministra teikto.

Republikāņu politiķis Tallinā ieradās Igaunijā pēc Tallinā bāzētā Starptautisko aizsardzības pētījumu centra ("International Center for Defense Studies") uzaicinājuma.

Pirms ierašanās Igaunijā Bušs apmeklēja Vāciju un Poliju.

Džebs Bušs ir bijušā ASV prezidenta Džordža Buša jaunākā brālis un eksprezidenta Džordža Buša vecākā dēls.

Viņš bija Floridas štata gubernators no 1999. līdz 2007.gadam.

Džebs Bušs vēl nav oficiāli paziņojis par savu nodomu iegūt Republikāņu partijas nomināciju nākamgad paredzētajām prezidenta vēlēšanām, bet gaidāms, ka viņš to izdarīs 15. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!