Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas "dzelteno vestu" protesta kustības aktīvisti, turpinot ieilgušo cīņu pret valdību, mudina līdzpilsoņus masveidā izņemt naudu no Francijas bankām.

Tuvojoties devītajai "dzelteno vestu" protestu sestdienai, aktīvisti ar šādiem aicinājumiem nākuši klajā sociālajos medijos. Protestētāji cer, ka tādējādi valdība tiks piespiesta ieklausīties viņu prasībās, arī aicinājumos uz tiešo demokrātiju, lai pilsoņi tautas balsojumu ceļā varētu ierosināt likumus.

Pagājušo sestdien Francijā protestos piedalījās apmēram 50 000 cilvēku. Protestu gaitā Parīzē izraisījās sadursmes starp policiju un protestētājiem, kas likumsargiem uzbruka, sviežot ar akmeņiem un citiem priekšmetiem, sperot un sitot ar dūrēm.

Lai savaldītu satrakojušos protestētājus, policija lika lietā asaru gāzi. Vairākos galvaspilsētas rajonos protestētāji aizdedzināja automašīnas. Demonstranti arī ar būvdarbu automašīnu izsita durvis kādai valdības ēkai.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums. "Dzelteno vestu" protesti ir Makrona 20 mēnešu prezidentūras lielākā politiskā krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!