Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dzeltenie miltu tārpi kļuvuši par pirmajiem kukaiņiem, kuri saņēmuši zaļo gaismu nonākšanai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārtikas veikalu plauktos, vēsta "Bloomberg".

Insektu izmantošanai pārtikā apstiprinājumu pirmdien devusi Eiropas Komisija un ES dalībvalstis.

Miljoniem cilvēku dažādās kultūrās un zemēs insektus lieto uzturā, un pēdējos gados pieauguši zinātnieku, vides aizstāvju un uzņēmēju aicinājumi proteīniem bagātos kukaiņus aktīvāk ievies pārtikā, lai tādējādi aizstātu gaļu un citus produktus, kuru ražošana prasa daudzkārt lielāku resursu patēriņu. Miltu tārpi ir tikai pirmie kukaiņi, kuri saņēmuši nepieciešamās atļaujas to iekļaušanai pārtikas produktos.

Šobrīd līdzīgas atļaujas saņemšanu gaida vēl 11 citi pārtikā izmantojami kukaiņi. Patlaban atbildīgās institūcijas izskata to ķīmiskā sastāva atbilstību pārtikas normām. Attiecībā uz dzeltenajiem miltu tārpiem, piemēram atzīmēts, ka tie var izraisīt alerģiju tiem, kuri nepanes arī vēžveidīgos un putekļu ērces.

Zinātnieki un pārtikas tehnologi uzskata, ka kukaiņu proteīns varētu tik izmantots miltu formātā, iejaucot to miltus cepumos, maizē, pastā un citos līdzīgos ēdienos. Kukaiņi pārtikā lietojami arī žāvētā formātā, bet paredzams, ka masveidīgu popularitāti šādas uzkodas varētu negūt sabiedrībā pastāvošo aizspriedumu dēļ.

Tiek lēsts, ka kukaiņu pārtikas industrija no eksperimentālas nozares par vairākus miljardu vērtu rūpalu kļūs jau šajā desmitgadē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!