Foto: Reuters/Scanpix
Džērsijas salā atrasts milzīgs romiešu un ķeltu monētu depozīts. Tā vērtība varētu būt 10 miljoni mārciņu (8,7 miljoni latu), uzskata eksperti. Šis ir viens no lielākajiem romiešu monētu krājumiem, kāds atrasts Eiropā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ar 1. gadsimtu pirms mūsu ēras datētās monētas atraduši divi entuziasti ar metāla detektora palīdzību. Atradums ir ārkārtīgi aizraujošs un nozīmīgs, uzskata kādreizējais Oksfordas Universitātes ķeltu monētu eksperts doktors Filips de Džērsijs. Pēc viņa domām katra no monētām ir 100 – 200 mārciņu ( 87 – 174 lati) vērta. Precīzs monētu skaits depozītā vēl nav noteikts, bet tās varētu būt aptuveni 50 tūkstoši, prognozē arheologi.

Abi depozīta atradēji - Regs Meads un Ričards Mailss, monētas Džērsijā meklējot jau 30 gadu, kopš izdzirdēja baumas, ka vietējais zemnieks atradis sudraba monētas, strādājot uz lauka. Atrasto dārgumu izrakšanai piesaistīti arheologi.

Šis ir pirmais Džērsijā atrastais monētu depozīts 60 gadu laikā. Iepriekš lielākais monētu depozīts Džērsijā, kurā bijuši 11 tūkstoši monētu, atrasts 1935. gadā.

Atraduma izpēte un precīza vērtības noteikšana varētu ilgt vairākus mēnešus.

Kam pieder monētas, vēl nav skaidrs. Atradēji ir vērsušies pie vietējām varas iestādēm ar lūgumu to noskaidrot. Savukārt zemes īpašnieki, uz kuras atrasti dārgumi, vēlas, lai viss depozīts tiktu izstādīts Džērsijas Muzejā vai arhīvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!