Foto: AP/Scanpix

32 Dānijas iedzīvotāji laikā, kad paši Sīrijā karojuši džihādistu rindās, Dānijas bezdarbnieka pabalstos saņēmuši teju 400 000 kronu, liecina Nodarbinātības ministrijas dokumenti, kas nonākuši "Radio24syv" rīcībā.

Dānijas Drošības un izlūkošanas dienests (PET) informējis Dānijas Darba tirgus un nodarbinātības aģentūru (STAR), ka 32 dāņi no valsts saņēmuši bezdarbnieka pabalstus laikā, kad paši džihādistu rindās karojuši Sīrijā, atsaucoties uz ministrijas dokumentu, vēsta radio.

32 Dānijas iedzīvotāji kopumā saņēmuši 378 000 kronu (51 000 eiro).

"STAR līdz šim saņēmusi informāciju par 32 cilvēkiem, kas atbilstoši PET ziņām ir devušies uz ārzemēm saistībā ar Sīrijas konfliktu, kaut arī paši tajā laikā saņēmuši sociālos pabalstus" bezdarbnieka pabalsta divās formās, teikts STAR dokumentā.

Dānijā ir viena no dāsnākajām bezdarbnieku apdrošināšanas sistēmām pasaulē. Bezdarbnieki pabalstu sistēmā "dagpenge" divu gadu laikā var saņemt līdz 801 kronai (107 eiro) dienā. Sistēmā "kontanthaelp" pabalsti ir ievērojami mazāki.

Pašvaldībām un privātajiem bezdarbnieku apdrošinātājiem ("A-kasser") ir pienākums atprasīt pabalstus, ja tie ir izsniegti cilvēkiem, kas nav pieejami darba tirgū. Rodoties aizdomām par krāpšanos ar pabalstiem, ir jāziņo policijai.

Kā liecina iegūtie dokumenti, tikai par vienu no 32 gadījumiem ir ziņots policijai.

Jaunākie atklājumi liecina, ka Dānija bijusi "pavirša" attiecībā pret saviem džihādistiem, sacīja Dānijas Tautas partijas politiķis Pēters Skorups.

"Bijis daudz runu par to, cik tas ir nopietni, bet, kad nonāk līdz praktiskām sekām, neviens neko nedara," politiķis sacīja medijam BT.

"Es uzskatu, ka katra lieta ir nekavējoties jānodod policijai, jo cilvēks nav pieejams darba tirgū, ja viņš Sīrijas vidū karo pilsoņkarā, un, ja mēs gribam paust signālu, ka mums šī Sīrijas karotāju došanās uz turieni ir nepieņemama, mums ir jāpanāk, ka stingrāk tiek īstenotas zināmas konsekvences," viņš uzsvēra.

Pirmo reizi PET jau novembrī paziņoja, ka Dānijas džihādisti laikā, kad paši karojuši Sīrijā, Dānijā saņem bezdarbnieka pabalstu.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!