No Sīrijas pienākošās ziņas par teroristu grupējuma "Islāma valsts" ieņemtajām teritorijām var būt stipri maldinošas, dodot mānīgu iespaidu, ka džihādisti pārvalda valsts lielāko daļu, kas tā nav, norāda Tuvajos austrumos bāzētais medijs "Albawa".

Viens no mulsinošajiem aspektiem ir dažādie grupējumi, kuri karo Sīrijā. Vienā pusē ir Sīrijas valsts armija, bet otrā - kurdu spēki, "Brīvā Sīrijas armija", ar teroristisko "Al Qaeda" saistītā organizācija "Nusra Front", kā arī par teroristiem pasludinātie "Islāma valsts" džihādisti.

No minētajiem par Rietumvalstu sabiedrotajiem tiek uzskatīti kurdu pešmerga jeb zemessardzes spēki, kā arī "Brīvā Sīrijas armija". Tāpat vismaz pagaidām "Nusra Front" ir paudusi, ka līdz Sīrijas prezidenta Bašāra al Asada režīma gāšanai tā pret Rietumvalstīm nekaros, savukārt radikālā "Islāma valsts" karo pret visiem, iekarotajās teritorijās, kuras pati dēvē par kalifātu, īstenojot plašus cilvēktiesību pārkāpumus, iznīcinot kultūrvēstures pieminekļus un ieviešot bargus šariata likumus.

Lai saprastu, kāda ir pašreizējā situācija kara plosītajā valstī, lieti noder kartes. Viena no populārākajām to versijām, kurā iekrāsota "Islāma valsts" ieņemtā teritorija, regulāri raisa bažas par teroristu milzīgajiem panākumiem. Piemēram publicējam vienu no pēdējām Sīrijas valdības izplatītajām versijām:

Acīmredzami lielākā ietekme valstī ir džihādistiem, kuru iekarotās teritorijas iekrāsotas ar pelēku. Sīrijas valdība kontrolē ar sarkanu iekrāsotās teritorijas, kurdu zemes iekrāsotas ar dzeltenu, bet ar zaļu - citu Sīrijā karojošo grupējumu pārņemtās teritorijas.

Līdzīga karte, kurā atzīmēti pēdējie kaujinieku iekarojumi:

Tomēr faktisko džihādistu pārvaldīto teritoriju daudz labāk parāda nākamā karte, kurā iekrāsotas tikai tās teritorijas, kurās dzīvo cilvēki. Pārējās ir neapdzīvots tuksnesis un neauglīgas smilšainas stepes, kādas dominē Sīrijas austrumu apgabalos.


Līdz ar to pēc šīs kartes redzams, ka faktiski "Islāma valsts" kontrolē valsts ziemeļu daļu, kā arī dažas galvenās transporta artērijas valsts austrumos, taču lielāko "emirāta" daļu aizņem milzīgas nevērtīgas tuksnešu teritorijas.

Savukārt kāds interneta jokdaris situācijas sarežģītības un nepārtrauktās mainības kariķēšanai iesaka izmantot šo karti, kurā tāpat nekas nav saprotams:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!