Foto: Arhīva foto

Viņa mūža aicinājums bija cīnīties ar komunistiem. Somu karavīrs Lauri Terni (Lauri Törni) to paveica trijās dažādās armijās, gāja bojā mīklainos apstākļos un galu galā kļuva gan par Somijas, gan ASV nacionālo varoni.

Lauri Terni bija savi iemesli neieredzēt komunistus. Viņa dzimto pilsētu Viborgu (līdz 1944. gadam Vīpuri) okupēja Sarkanā armija, un pēc 2. pasaules kara tā palika PSRS sastāvā. Lauri Terni ir dzimis 1919. gada 28. maijā, drīz pēc Somijas pilsoņkara. Viņa tēvs bija kuģa kapteinis. Bērnībā Terni nebija cītīgs skolnieks, tomēr jau skolā viņš sevi parādīja kā līderi, grāmatā “Karavīrs zem trim karogiem” raksta tās autors H. A. Gills. Zēns bija sportisks, mierīgs un nosvērts. 1936. gadā Terni iestājās Vīpuri Biznesa augstskolā, tomēr tur nomācījās tikai gadu. Paralēli mācībām viņš kā brīvprātīgais iestājās Somijas vietējā zemessardzē (civilajā gvardē), kur izcēlās kā lielisks slēpotājs, trāpīgs šāvējs un vispusīgs atlēts.

1938. gadā Lauri Terni iesauca Somijas armijas obligātajā dienestā, viņš nokļuva 4. atsevišķajā jēgeru kājnieku pulkā, kas bija dislocēts Kiviniemi pilsētā. 1939. gada novembrī, kad ar padomju spēku iebrukumu sākās PSRS–Somijas Ziemas karš, Terni dienests armijā tika pagarināts un viņš nonāca Karēlijas zemes šauruma frontē. “Kādu rītu mēs savā novietojumā brokastojām, kad pēkšņi no dienvidu puses dzirdējām pamatīgu artilērijas apšaudi. No sākuma mēs domājām, ka ir sākušās mācības, bet tad pretinieku artilērija sāka apšaudīt arī mūsu pozīcijas. Tad sapratām, ka tas ir pa īstam. Mēs gan vēl kādu brīdi smējāmies un jokojām, līdz blakus nokrita lādiņš un pēc ievainojuma kāda mana drauga iekšas nokrita sniegā. Pēc tam es vairs nesmējos,” Ziemas kara sākumu savās atmiņās atceras Terni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!