Foto: Itar-Tass/Scanpix

Bijusī Dienvidosetijas prezidenta vēlēšanu kandidāte Alla Džiojeva, kuras uzvaru vēlēšanās anulējusi šīs separātiskās republikas Augstākā tiesa, žurnālistiem paziņoja, ka par savas inaugurācijas prezidenta amatā datumu noteikusi 10.februāri.

"Lūdzu Dienvidosetijas prezidenta pienākumu izpildītāju Vadimu Brovcevu nodot man varu civilizētā veidā," teica Džiojeva, uzsverot, ka viņas inaugurācijas ceremonija Chinvali notiks jebkurā gadījumā - arī tad, ja varas iestādes nenodrošinās viņai visus nepieciešamos apstākļus, lai kļūtu par prezidenti.

Dienvidosetijas Augstākā tiesa 29.novembrī anulēja šajā separātiskajā republikā 27.novembrī notikušās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultātus saskaņā ar kuriem vēlēšanās uzvarējusi bijusī izglītības ministre Džiojeva, un pamatoja savu lēmumu ar to, ka "prezidenta amata kandidātes Allas Džiojevas atbalstītāji ir pārkāpuši Dienvidosetijas republikas konstitucionālo likumu par prezidenta vēlēšanām".

Augstākā tiesa anulēja vēlēšanu otrās kārtas rezultātus pēc otru kandidātu - ārkārtas situāciju ministru Anatoliju Bibilovu -atbalstošās partijas "Vienotība" iesniegtas sūdzības.

Parlaments nolēma, ka atkārtotas prezidenta vēlēšanas Dienvidosetijā notiks 25.martā un līdz tām prezidenta pienākumu izpildītājs saskaņā ar konstitūciju būs premjerministrs Vadims Brovcevs.

Tomēr Džiojeva nepiekrita Augstākās tiesas lēmumam un pasludināja sevi par jaunievēlēto valsts vadītāju.

Dienvidosetijas republikas prezidents Eduards Kokoiti 29.novembrī paziņoja, ka atkārtotas prezidenta vēlēšanās Džiojeva nevarēs kandidēt. Viņa pati gan 1.decembrī paziņoja, ka ievēros savu vēlētāju gribu un no cīņas par prezidenta amatu neatteiksies. Vēlāk arī Kokoiti sacīja, ka Džiojevai varētu ļaut kandidēt.

9.decembrī Kokoiti un Džiojeva parakstīja vienošanos par situācijas noregulēšanu valstī. Nākamajā dienā Kokoiti atkāpās un nodeva pilnvaras Brovcevam, bet Džiojevas atbalstītāji pameta valsts centrālo laukumu, kur bija uzturējušies kopš vēlēšanām. Tika pieņemts lēmums, ka Džiojeva varēs kandidēt atkārtotajās vēlēšanās.

Tomēr 18.janvārī Džiojeva paziņoja, ka atsauc savu parakstu no 9.decembrī parakstītās vienošanās, un kā jaunievēlētajai prezidentei pieprasīja nodot viņai varu valstī.

47 gadus vecais Kokoiti , kuram konstitūcija liedza kandidēt uz trešo piecu gadu amata termiņu, bija iecerējis panākt, lai konstitūcija tiktu grozīta un viņš varētu kandidēt uz trešo termiņu, taču to neatbalstīja Maskava, kur Kokoiti ir kritis nežēlastībā par Krievijas piešķirto līdzekļu izsaimniekošanu. Kokoiti iecerēto referendumu par konstitūcijas grozījumiem bloķēja Augstākā tiesa.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzinušas tikai Krievija, Nauru, Nikaragva, Tuvalu un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!