Foto: DELFI

Varšavas Universitātes bibliotēka slavena ar savu ēku – uz tās jumta atrodas viens no lielākajiem jumta dārziem Eiropā, kas kļuvis par populāru pilsētas apskates objektu.

Varšavas Universitātes bibliotēkas jaunā ēka atklāta 1999. gadā, bet vēl pēc diviem gadiem – 2002. gada jūnijā – atvērts jumta dārzs. "Delfi" unikālo dārzu iepazina šogad septembra beigās.

Bibliotēkas dārzu veido divas daļas – apakšējā un augšējā. Apakšējais dārzs pieguļ ar vīteņaugiem apaudzētajai ēkai un kalpo kā pārejas punkts uz augšējo – jumta dārzu.

Augšējais dārzs ir 2000 kvadrātmetru plašs, bet apakšējais, kurā no jumta kaskādes līdz dekoratīvo zivju dīķim aizplūst strautiņš, 15 000 kvadrātmetru liels.

Foto: DELFI

No jumta paveras skats uz Vislas upi un tiltiem, Varšavas Nacionālo stadionu, Kopernika zinātnes muzeju, kā arī pilsētas ainavu ar raksturīgo Staļina laika Kultūras un zinātnes pili (No šīs 237 metrus augstās ēkas, kas tiek pretrunīgi vērtēta, jo atgādina par PSRS ietekmes gadiem Polijā – paveras plašs skats uz visu Varšavu. Galerijā zemāk).

Bibliotēkas jumta dārzs ir lielākais šāda veida objekts Polijā. Augšējo dārzu veido četras daļas, ko savstarpēji savieno celiņi, pergolas un tiltiņi. Katrā no dārza daļām ir cita veida veģetācija, kas, kā iecerējuši autori, iemieso šo sektoru nosaukumus – zelta, sudraba, sārtā un zaļā.

Varšavas Universitātes dārzs ir publiski pieejams bez maksas. Dārza jumta daļa darbojas sezonas laikā no aprīļa līdz oktobrim, bet apakšējais dārzs pieejams apskatei visu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!