Ķīnas Komunistiskās partijas un valsts vadītājs Dzjans Dzemiņs piektdien noraidīja valsts pāreju uz Rietumu tipa demokrātiju, piektdien atklājot partijas vēsturisko 16.kongresu, kurā viņš aicināja partijas biedru vidū uzņemt arī uzņēmējus un citus "jaunus spēkus".
Kongress ir vēsturisks tādēļ, ka tajā gaidāma partijas un valsts vadības nomaiņa ar jaunās paaudzes funkcionāriem. Sagaidāms, ka no partijas vadības acīmredzot atkāpsies Dzjans, bet jaunajā vadības sastāvā parādīsies daudzi viņa sabiedrotie.

"Mums jāsaglabā orientācija uz kalpošanu tautai un sociālismu," viņš sacīja. "Mums vienmēr ir jāvirzās, balstoties uz nacionālajiem apstākļiem, jāpārskata praksē gūtā pieredze un dažkārt jāmācās no cilvēces politiskās civilizācijas sasniegumiem."

"Mums nekad nevajadzētu kopēt nekādus Rietumu politiskās sistēmas modeļus," uzsvēra Dzjans.

Iepriekš jau tika ziņots, ka Dzjans savā runā nostiprināja krasu maiņu partijas pamatprincipos, jo kopš komunistu varas pārņemšanas 1949.gada tika sludināts, ka Komunistiskā partija pārstāv tikai strādniekus un lauksaimniekus, bet uzņēmēji tika nodēvēti par "šķiriskajiem ienaidniekiem". Dzjans uzsvēra, ka strādnieki un lauksaimnieki arī turpmāk paliks partijas mugurkauls, taču šo mugurkaulu jāpapildina arī šīm jaunajām klasēm.

Partijas biedriem "jāatbrīvo prāti no marksisma kļūdainām un dogmatiskām interpretācijām," uzsvēra Ķīnas pašreizējais līderis. Uzņēmēji, augsto tehnoloģiju un privāto uzņēmumu personāls un pašnodarbinātie cilvēki - visi ir "sociālisma ar Ķīnas iezīmēm celēji", viņš sacīja.

Paredzams, ka kongress pieņems šo Dzjana tēzi.

Tiek prognozēts, ka kongresā, kas pulcē 2114 delegātus no Ķīnas provincēm un armijas, 76 gadus veco Dzjanu nomainīs pašreizējais Ķīnas Tautas Republikas viceprezidents, 59 gadus vecais Hu Dzintao. Gaidāms, ka no partijas vadības aizies arī Ķīnas Nacionālā Tautas kongresa priekšsēdētājs Li Pens, premjerministrs Čžu Žunczi un citi līderi, kuri jau pārsnieguši septiņdesmit gadu vecumu.

Gaidāms, ka kongress akceptēs arī Dzjana jauno politisko teoriju, kas nosaka, ka Komunistiskā partija pārstāv "progresīvākos ražošanas spēkus, progresīvāko kultūru un Ķīnas tautas vairākuma intereses".

Partijas kongresi notiek reizi piecos gados, un iepriekšējais kongress notika 1997.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!