Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina ieceres saistībā ar Taivānu nevajadzētu novērtēt par zemu par spīti Krievijas militārpersonu neveiksmēm Ukrainā, atsaucoties uz ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora Viljama Bērnsa teikto, ziņo aģentūra "Reuters".

ASV valdība, balstoties uz dažādiem apsvērumiem, secinājusi, ka Dziņpins licis armijai būt gatavai iebrukt Taivānā līdz 2027. gadam, skaidro Bērnss.

"Tas nenozīmē, ka viņš ir nolēmis iebrukt valstī 2027. gadā vai kādā citā gadā. Tas ir atgādinājums, ka viņa ambīcijas būtu jāuztver nopietni," komentēja CIP direktors.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā ir pieaugušas bažas par to, ka Ķīna varētu spert līdzīgu soli Taivānā.

Bērnss arī piebilda, ka, visticamāk, Ķīnas līderis bijis pārsteigts un nemierīgs par Krievijas bruņoto spēku vājo sniegumu, un viņš noteikti cenšas mācīties no Krievijas pieļautajām kļūdām Ukrainā.

Krievija un Ķīna pagājušajā februārī, neilgi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, parakstīja "bezlimita" vienošanos. Abu valstu sadarbība uzplauka pēc Krievijas ekonomisko saistību pārtraukšanas ar Rietumu valstīm.

Ķīna līdz šim ir izvairījusies nosodīt Krievijas agresiju. Ķīna nav Krieviju apgādājusi ar jebkāda veida atbalstu, lai izvairītos no Rietumu valstu sankcijām, vēsta aģentūra.

"Tā nav draudzība bez robežām, bet, es uzskatu, ka kļūda būtu nenovērtēt valstu abpusējo lojalitāti pret parakstīto vienošanos," skaidro CIP direktors.

Bērnsa runas laikā medijos parādījās ziņas par Ķīnas spiegošanas balonu, kas vairākas dienas lido virs ASV militārajiem objektiem. Bērns jaunās ziņas nekomentēja, tomēr Ķīnu raksturoja kā šobrīd lielāko ģeopolitisko izaicinājumu, ar kuru saskaras ASV.

"Sacensība ar Ķīnu ir unikāla, jo tā aptver visus darbības laukus. Ne tikai militāro un ideoloģisko, bet arī ekonomisko un tehnoloģisko. Visu no kibertelpas līdz pašam kosmosam. Tā ir globāla sacensība, kas varētu būt vēl saspringtāka par sacensību, kas bija ar PSRS," skaidro Bērnss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!