Foto: Reuters/Scanpix
Malāvi prezidenta amatā sestdien stājās līdzšinējā viceprezidente Džoisa Banda, jo saskaņā ar konstitūciju viņa kļuvusi par valsts vadītāju pēc iepriekšējā prezidenta Bingu va Mutharikas nāves.

61 gadu vecā Banda deva prezidenta zvērestu valsts parlamentā, kļūstot par otro sievieti valsts vadītāju Āfrikā pēc Libērijas prezidentes Elenas Džonsones-Sērlīfas.

Banda prezidenta amatā būs līdz 2014.gadam, kad būtu jābeidzas Mutharikas otrajam amata termiņam.

Banda iepriekš bijusi dzimumu līdztiesības un bērnu labklājības ministre, bet no 2006. līdz 2009.gadam viņa bija ārlietu ministre.

Malāvi valdība sestdien oficiāli paziņoja, ka šīs Dienvidaustrumu Āfrikas valsts prezidents Bingu va Mutharika ir miris, lai gan 78 gadus vecais Mutharika pēc sirdslēkmes nomira jau ceturtdien.

Tiek uzskatīts, ka kavēšanās ar oficiālo paziņojumu bija tāpēc, ka daļa valdības iebilda pret to, ka Banda kļūst par prezidenti.

Jau vēstīts, ka Malāvi amatpersonas piektdien neoficiāli informēja žurnālistus, ka Mutharika miris ceturtdien pēc sirdslēkmes un viņa mirstīgās atliekas ar lidmašīnu aizvestas uz Dienvidāfrikas Republiku, jo Malāvi galvaspilsētas Lilongves slimnīcā nav elektrības, lai tās varētu uzglabāt nepieciešamajā temperatūrā.

Malāvi valdībā bija domstarpības, vai, kā to paredz konstitūcija, prezidenta amatu nodot viceprezidentei Bandai, kas kopš 2010.gada bijusi opozīcijā Mutharikam, jo Mutharika mēģināja panākt, lai viņa amata mantinieks būtu viņa brālis ārlietu ministrs Pīters Mutharika.

Informācijas ministre Patrīsija Kaliati vēl piektdienas vakarā apgalvoja, ka prezidents Mutharika esot dzīvs, tomēr sestdien izplatītajā oficiālajā paziņojumā teikts, ka viņš miris ceturtdien.

Bijušais valdības ierēdnis un Pasaules Bankas ekonomists Mutharika uzvarēja prezidenta vēlēšanās 2004.gadā un tika ievēlēts uz otru piecu gadu amata termiņu 2009.gadā.

Pēdējā laikā ekonomikas lejupslīdes dēļ Mutharikas popularitāte strauji kritās, un viņš tika vainots autoritārismā. Pagājušā gada jūlijā pret valdību vērstos nemieros Malāvi gāja bojā 19 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!