Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjera Borsia Džonsona valdība apstrīdējusi nedēļas nogalē nopludināto dokumentu, kurā izklāstīta iespējamā notikumu attīstība gadījumā, ja Apvienotā Karaliste no Eiropas Savienības (ES) izstājas bez vienošanās, raksta portāls "The Guardian".

Nopludinātajā dokumentā teikts, ka bezvienošanās "Brexit" gadījumā, paredzams medikamentu un atsevišķu pārtikas produktu deficīts, kā arī cenu pieaugums. Tāpat tajā prognozēta fiziskas robežas atjaunošana starp Īrijas Republiku un Ziemeļīriju. Ziemeļīrijas robežas jautājums bijis viens no galvenajiem sadursmes punktiem visā "Brexit" procesā.

Bezvienošanās "Brexit" oponenti norādījuši, ka dokuments apstiprina iepriekš paustās bažas par to, kāda situācija pastāvēs Lielbritānijā, ja tā ES pametīs bez vienošanās. Liberālo demokrātu partijas deputāts Toms Breiks izteicies, ka dokuments atklāj to, ka bezvienošanās "Brexit" atstātu "karalaika sekas miera laikā, kuras būtu pašu izraisītas".

Tomēr Džonsona valdības ministri steiguši kliedēt bažas un aso retoriku, kas izskanējusi kopš dokumenta publicēšanas. Ministrs Maikls Gouvs, kurš atbild par gatavošanos bezvienošanās "Brexit" scenārijam, norādīja, ka dokumentā izklāstītais apraksts ir "sliktākais no iespējamajiem scenārijiem", un piebilda, ka šis dokuments ir vecs un tajā nav ņemti vērā vairāki nozīmīgi soļi, ko aizvadīto četru nedēļu laikā spērusi Džonsona valdība.

Enerģētikas ministrs Kvasi Kvartegs britu medijam "Sky News" atklāja, ka dokumentā paustā informācija ir iebiedēšana. Savukārt kāds premjeram pietuvināts avots norādījis, ka dokumentu varētu būt nopludinājis kāds no iepriekšējās premjerministres Terēzas Mejas ministriem.

Sākotnēji Apvienotajai Karalistei ES bija jāpamet 29. martā, taču izstāšanos vairākkārt atlika. Šobrīd paredzēts, ka Lielbritānija ES atstās 31. oktobrī. Premjerministrs Džonsons solījis, ka līdz šim datumam arī īstenos "Brexit".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!