Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons trešdien aicinājis valdību manīt savu stratēģiju aiziešanai no Eiropas Savienības (ES), norādot, ka vēl ir laiks, lai glābtu "Brexit".

Uzrunājot parlamenta deputātus, Džonsons brīdināja, ka premjerministres Terēzas Mejas plāns pēc "Brexit" veidot kopīgu brīvās tirdzniecības zonu ar ES, kura dēļ pagājušajā nedēļā viņš un "Brexit" ministrs Deivids Deiviss aizgāja no valdības, ir "Brexit" vienīgi nosaukuma pēc jeb BRINO.

Savā pirmajā runā parlamentā kopš demisijas, bijušais ārlietu ministrs uzsvēra, ka Meja vēl var mainīt savu kursu. "Vēl nav par vēlu "Brexit" glābt. Mums šajās sarunās ir laiks. Mēs vienreiz kursu esam mainījuši un varam to darīt vēlreiz," norādīja Džonsons. Viņš tomēr piebilda, ka vienošanās panākama tagad, jo tas būtu "nonsenss", ka Lielbritānija piekrīt kompromisam, no kura vēlāk atsakās.

Mejas plāns paredz, ka "mēs piekrītam kļūt par ekonomiskajiem vasaļiem", brīdināja Džonsons, piebilstot, ka tā īstenošana atstās Apvienoto Karalisti "nožēlojamā pastāvīgā gūstā".

Bijušais ministrs atgādināja, ka sākotnēji Meja piedāvājusi "krāšņu Brexit", solot attiecību saraušanu gan ar ES tiesām, gan ar muitas ūniju un kopīgo tirgu.

Taču pēdējo 18 mēnešu laikā tas izzudis "miglā, ko izsaukusi neticība sev", atzina Džonsons. Viņš norādīja, ka, piekrītot Briseles finansiālajām prasībām bez nākotnes tirdzniecības līguma apsolījuma, Lielbritānija izšķiedusi savu sarunu kapitālu.

Tomēr noslēgumā Džonsons pauda pārliecību, ka vēl ir laiks, lai Meja labotu kļūdas un atgrieztos pie sākotnējās vīzijas. "Tad, esmu pārliecināts, viņa var sagādāt Lielbritānijai lielisku "Brexit"," uzsvēra Džonsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!