Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons otrdien apsolījis Īrijas premjerministram Leo Varadkaram, ka pēc "Brexit" uz robežas starp abām valstīm fiziska kontrole nenotiks, paziņojusi Džonsona preses pārstāve.

Džonsons vēlas, lai tiku mainīta vienošanās, ko viņa priekštece premjerministra amatā Terēza Meja panāca ar Briseli par izstāšanās nosacījumiem, sevišķi, sadaļa par tā dēvēto pagaidu risinājumu Īrijas un Ziemeļīrijas robežas jautājumā.

Džonsons uzskata, ka pagaidu risinājums apdraud Apvienotās Karalistes vienotību un tas būtu jāizsvītro no "Brexit" vienošanās.

Arī telefonsarunā ar Varadkaru jaunais britu premjers uzsvēra, ka pagaidu risinājums ir nepieņemams.

""Brexit" jautājumā premjerministrs lika skaidri saprast, ka Lielbritānija izstāsies no ES 31.oktobrī, neatkarīgi ne no kā," sacīja Džonsona preses pārstāve.

Viņa norādīja, ka Džonsons savā pirmajā telefonsarunā ar Varadkaru kopš stāšanās Lielbritānijas premjerministra amatā apliecinājis, ka valdība visos scenārijos ievēros Lielās piektdienas miera līgumu, kas pamatā pielika punktu trīs desmitgades ilgušajam asiņainajam konfliktam starp Ziemeļīrijas katoļiem un protestantiem.

Pārbaužu atcelšana uz robežas ar Īriju tika uzskatīta par būtisku aspektu spriedzes samazināšanai. Taču pēc "Brexit" šī robeža kļūs par Lielbritānijas vienīgo zemes robežu ar ES.

Džonsona preses pārstāve norādīja, ka premjerministrs iesaistījies "Brexit" sarunās, būdams draudzīgi noskaņots, un dotu priekšroku "Brexit" ar vienošanos, taču tā nedrīkst saturēt pagaidu risinājumu Īrijas robežas jautājumā.

Tikmēr ES līderi turas pie uzskata, ka Mejas panāktā un Lielbritānijas parlamenta trīsreiz noraidītā "Brexit" vienošanās nav pārskatāma.

Arī Varadkars uzsvēra, ka pagaidu risinājums ir nepieciešams un ES ir vienota uzskatā, ka izstāšanās vienošanās nav pārskatāma, liecina Dublinas sniegtā informācija.

Pagaidu risinājums paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Varadkars norādīja, ka tā dēvētās alternatīvas, piemēram elektroniska robežkontrole, varētu nākotnē aizstāt pagaidu risinājumu, bet apmierinoši varianti vēl ir jāatrod un jānodemonstrē.

Varadkars uzaicināja Džonsonu vizītē uz Dublinu, sakot, ka vēlas tuvas darba attiecības, un abi līderi norunāja uzturēt kontaktus, pavēstīja abu premjeru biroji.

Premjerministri arī runāja par 2017. gada janvārī izjukušo varas dalīšanu Ziemeļīrijā un nepieciešamību atjaunot Ziemeļīrijas valdību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!