Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premejrs Boriss Džonsons ceturtdien grasās atkāpties no Konservatīvās partijas līdera amata, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Džonsons ceturtdien publiski paziņos par atkāpšanos. Premjera pārstāvis sacīja: "Premjerministrs šodien nāks klajā ar paziņojumu valstij."

Medijs vēsta, ka viņš turpinās pildīt premjera pienākumus līdz rudenim. Šovasar gaidāma cīņa par Konservatīvo partijas līdera godu.

Aizvadīto dienu un arī mēnešu laikā Džonsona vadīto valdību skāruši vairāki skandāli, kas viesuši diskusijas par to, cik ilgi premjers spēs noturēties amatā.

Jaunāko politisko krīzi radīja finanšu ministra Riši Sunaka un veselības ministra Sadžida Džavida atkāpšanās. Abi par savu aiziešanu no Džonsona valdības paziņoja otrdien. Iemesls tam bija skandāls par Džonsona lēmumu iecelt Krisu Pinčeru par Konservatīvās partijas uzrauga vietnieku parlamentā šā gada sākumā. Pinčers jūnija izskaņā atkāpās. Izskanējušas apsūdzības, ka viņš kādā klubā apgrābstījis divus vīriešus. Džonsons atzinis, ka Pinčera iecelšana bijusi "slikta kļūda", neskatoties uz to, ka zinājis par apsūdzībām, kas par viņu izskanējušas.

Pēdējo dienu laikā no Džonsona kabineta atkāpušies vairāki ministri un amatperonas. "Sky News" ziņo, ka kopējais politiķu un amatpersonu skaits, kuri atkāpušies no darba valdībā, sasniedzis 57.

Vēl trešiden Džonsons noraidīja aicinājumus atkāpties, argumentējot, ka viņam piešķirts "milzīgs mandāts" no vēlētāju puses. Tas gan nesamazināja politisko spiedienu uz premjeru, kā arī neapturēja amatpersonu demisijas.

"Sky News" ziņo, ka premjera partijas biedrs Džordžs Frīmens, kurš līdz šim rītam bija ministrs, aicinājis iecelt pagaidu premjerministru. Viņš nedomā, ka vajadzētu gaidīt līdz Konservatīvās partijas konferencei rudenī, lai veiktu izmaiņas. Viņš sacīja: "Borisam Džonsonam ir jānodod amata zīmogi, jāatvainojas Viņas Majestātei un jāiesaka viņai lemt par pagaidu premjerministra iecelšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!