Foto: EPA/Scanpix/LETA
Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien brīdinājis Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu par problemātiskiem punktiem Londonas jaunajā "Brexit" plānā.

Junkers pauda bažas par Londonas ierosināto muitas režīmu, kura mērķis ir izvairīties no pārbaudēm uz Ziemeļīrijas un Īrijas robežas. Taču Junkers telefonsarunā ar Džonsonu atzina, ka Lielbritānijas priekšlikumā ir pozitīvi aspekti. Junkers norādīja, ka ES sarunvedēji objektīvi izvērtēs Londonas iesniegto priekšlikumu.

Jau vēstīts, ka Džonsona plānā, kas Briselei tika iesniegts trešdien, nav iekļauts tā dēvētais pagaidu risinājums, ko atbalstīja ES.

Pagaidu risinājums paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Lielā mērā tieši šī ierosinājuma dēļ Lielbritānijas parlaments trīs reizes noraidīja "Brexit" vienošanos, ko ar Briseli bija panākusi Džonsona priekštece premjera amatā Terēza Meja.

Junkera biroja publiskotajā paziņojumā norādīts, ka EK prezidents atzinīgi novērtē Džonsona apņēmību virzīt uz priekšu sarunas pirms Eiropadomes sanāksmes 17. un 18. oktobrī un panākt progresu jautājumā par "Brexit" vienošanos.

Paziņojumā teikts, ka Junkers novērtē pozitīvos aspektus, sevišķi,attiecībā uz regulējumu visām precēm un to preču kontroli, kas tiek ievestas Ziemeļīrijā no pārējās Lielbritānijas.

Saskaņā ar Džonsona plānu muitas pārbaužu vietā tiktu radīta regulējoša zona, kas aptvertu visu Īrijas salu un attiektos uz visām precēm, ne tikai lauksaimniecības produktiem un pārtikas produktiem, kā iepriekš tika minēts medijos, ziņojot par Džonsona plānu.

Tas nozīmētu, ka Ziemeļīrija vēl kādu laiku turpinātu ievērot ES standartus un noteikumus attiecībā uz visām precēm, bet izstātos no ES muitas savienības.

"Prezidents arī norādīja, ka joprojām ir daži problemātiski punkti, pie kuriem tuvākajās dienās vēl būs jāstrādā, sevišķi, attiecībā uz pagaidu risinājumu," teikts Junkera biroja paziņojumā.

Junkers arī paudis bažas par Džonsona plānā paredzētajām tiesībām Ziemeļīrijai reizi četros gados lemt, vai pagarināt vienošanos ar ES par bloka standartu un noteikumu ievērošanu.

Junkers no jauna uzsvēra, ka alternatīvai, kas aizstātu pagaida risinājumu, jāsasniedz visi pagaida risinājuma mērķi - jāizvairās no stingrās robežas atjaunošanas Īrijā, jāsaglabā Īrijas salas ziemeļu un dienvidu sadarbība un ekonomika, kas aptver visu Īrijas salu, kā arī jāaizsargā ES vienotais tirgus un Īrijas vieta tajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!