Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons otrdien savā rezidencē Dauningstrītā ticies ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku un tās gaitā paudis atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un tās centieniem pēc demokrātijas.

"Mēs viennozīmīgi esam jūsu pusē un atbalstām to, ko jūs darāt," Cihanouskai pavēstīja Džonsons.

Viņš norādīja, ka viņa valdība bija viena no pirmajām, kas noteica sankcijas Aleksandra Lukašenko režīmam pēc "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā nolūkā aizturēt opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem pie rezidences, Cihanouska sacīja, ka ir pāragri komentēt baltkrievu aktīvista Vitālija Šišova nāvi Kijevā, kurš otrdien tika atrasts pakārts parkā. Ukrainas policija paziņojusi, ka sekos visiem pavedieniem, un pieļauj, ka varētu būt notikusi slepkavība, kas maskēta kā pašnāvība.

Cihanouska norādīja: "Es saprotu, ka es varu pazust jebkurā brīdī. Es to saprotu, taču man ir jādara tas, ko es daru."

"Es nevaru apstāties, jo jūtu atbildību par mūsu valsts nākotni, tāpat kā visi tie baltkrievi, kas cīnījās ar valdību, jūt savu atbildību," sacīja Cihanouska. "Taču es zinu, pat ja es vienu dienu pazudīšu, šī kustība turpināsies bez manis."

Pagājušajā nedēļā Cihanousku Baltajā namā uzņēma ASV prezidents Džo Baidens.

Kā ziņots, pēc 9. augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais prezidents Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Lukašenko sāncense Cihanouska, kas, pēc opozīcijas domām, ir patiesā vēlēšanu uzvarētāja, bija spiesta valsti pamest. Arī lielākā daļa pārējo opozīcijas līderu atrodas vai nu cietumā, vai trimdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!