Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pirmdien paudis viedokli, ka pēc "Brexit" tirdzniecības sarunas varētu noslēgties jau nākamajā mēnesī.

Premjerministrs ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc videokonferences ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu un citiem ES līderiem.

Jau ziņots, ka pēc "Brexita" sarunu ceturtā kārta pagājušajā nedēļā beidzās bez rezultātiem.

Sarunas, kas notika videokonferences formātā, beidzās ar neatrisinātām domstarpībām daudzos jautājumos, arī par noteikumiem uzņēmējdarbībai un zvejas tiesībām.

Lielbritānija ES pameta 31. janvārī, un abām pusēm ir laiks līdz gada beigām, lai vienotos par turpmākajām attiecībām.

Pašlaik Apvienotā Karaliste joprojām atrodas ES iekšējā tirgus un muitas ūnijas sastāvā, ir spiesta pakļauties bloka tiesību normām un veikt iemaksas tā budžetā. Taču, ja pārejas perioda laikā līdz gada beigām vienošanos neizdosies panākt, tirdzniecību starp abām pusēm turpmāk regulēs Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) normas, kas paredz dažādas muitas barjeras.

Džonsons paziņoja, ka abas puses vienojušās paātrināt sarunas.

Premjerministrs sacīja, ka, viņaprāt, abas puses sarunās nemaz neatrodas tik tālu viena no otra.

"Tas, kas mums tagad nepieciešams, ir mazliet spara sarunās. (..) Jo ātrāk mēs to izdarīsim, jo labāk," sacīja Džonsons. Viņaprāt, nav iemeslu, kādēļ sarunas nevarētu pabeigt jau jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!