Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona panāktās "Brexit" vienošanās noraidīšana britu parlamentā pavērs labākas iespējas valdībai un Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP), kas atbalsta Džonsona kabinetu, mudinās citus deputātus arī balsot pret panākto vienošanos.

DUP deputāts Semijs Vilsons britu sabiedriskajai radiostacijai "BBC Radio" sacīja, ka partijas desmit deputāti parlamentā sestdien gaidāmajā ārkārtas sēdē balsos pret Džonsona un Eiropas Savienības (ES) vienošanos.

"Mēs mudināsim [citus deputātus balsot pret vienošanos], jo uzskatām, ka tā ietekmē Lielbritānijas vienotību, vairos nacionālistisku noskaņojumu Skotijā un kaitēs Ziemeļīrijas ekonomikai," viņš pamatoja.

"Noraidīšana rītdien nav spēles beigas, patiesībā tas droši vien pēc parlamenta vēlēšanām pavērs jaunas iespējas valdībai, kādas nav pieejamas pašlaik," piebilda deputāts. Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) 27 dalībvalstu līderi ceturtdien samitā apstiprinājuši no rīta panākto "Brexit" vienošanos.

ES līderi apstiprinājuši izstāšanās vienošanos un rekomendāciju Eiropas Parlamentam to apstiprināt, teikts samita paziņojumā. Viņi arī apstiprinājuši to pavadošo politisko deklarāciju, kurā izteiktas kopīgas ambīcijas nākotnes attiecībās.

Paziņojumā bloka līderi aicina ES institūcijas spert soļus, lai nodrošinātu vienošanās izpildi no 1.novembra. Vienlaikus ES līderi uzsvēra, ka vēlas "nākotnē iespējami ciešas partnerattiecības ar Apvienoto Karalisti".

Kā ziņots, ES līderiem pulcējoties Briselē uz kārtējo samitu, Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Džonsons ceturtdien paziņoja, ka beidzot panākta "Brexit" vienošanās. Džonsons pauda pārliecību, ka vienošanās tiks apstiprināta Lielbritānijas parlamentā.

Tomēr Lielbritānijas opozīcijas partijas - leiboristi, liberāldemokrāti un Skotu Nacionālā partija - ceturtdien norādīja, ka jauno vienošanos neatbalstīs. Arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija, no kuras ir atkarīgs konservatīvo valdības vairākums parlamentā, paziņojusi, ka tā nespēj atbalstīt panākto vienošanos. Lielbritānijas Pārstāvju palātas deputāti ceturtdien ar minimālu balsu pārsvaru nobalsoja par parlamenta sēdes rīkošanu šajā sestdienā, lai apspriestu valdības jauno "Brexit" vienošanos ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!