Foto: Reuters/Scanpix
Lai savaldītu Ebolas vīrusa izplatīšanos turpmāko sešu līdz deviņu mēnešu laikā nepieciešami vismaz 600 miljoni dolāru (456 miljoni eiro), trešdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

"Šī ir lielākā Ebolas epidēmija, vissmagākā un vissarežģītākā, ko esam redzējuši gandrīz 40 gadu ilgajā šīs slimības vēsturē," žurnālistiem norādīja PVO ģenerāldirektore Margarēte Čana.

No Ebolas vīrusa bojāgājušo skaits Rietumāfrikā pārsniedzis 1900, bet inficēto skaits - 3500 cilvēku, liecina PVO dati. Gandrīz desmitā daļa mirušo ir medicīnas darbinieki.

Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Tomēr PVO ir pārliecināta, ka vīrusu var pakļaut kontrolei, ja tam atvēl pietiekamus resursus un sadarbojas globālā mērogā.

"Koordinācija glābj dzīvības (..). Mēs nevaram atļauties zaudēt ne dienu," norādīja PVO pārstāvis Deivids Nabaro. Organizācija uzsvēra, ka vīrusa skartajam reģionam nepieciešama ne tikai nauda, bet arī resursi un medicīnas darbinieki.

PVO aplēsusi, ka 80 inficētu cilvēku aprūpei nepieciešami 200 līdz 250 medicīnas darbinieki.

Jau vēstīts, ka Rietumāfrikā Ebolas vīruss uzliesmojis Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē.

Ebolas vīruss skāris arī Kongo Demokrātisko Republiku, kur no šīs slimības miris 31 cilvēks. Bet tas atzīts par atsevišķu ar pārējām valstīm nesaistītu Ebolas epidēmijas uzliesmojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!