Foto: AFP/Scanpix
Nigērijā un Sjerraleonē apstiprināti pirmie nāves gadījumi no Ebolas vīrusa, vēsta ārvalstu mediji.

Nigērijā Ebolas vīruss prasīja 40 gadus veca Libērijas valsts iestādes darbinieka dzīvību, kurš slimnīcā nonāca, jo viņam bija slikta dūša un caureja.  Vīrietis Lagosas lidostā ieradās no Monrovijas. Nigērijas dienesti arī jau ievietojuši karantīnā cilvēkus, kuri ar viņu ir kontaktējušies.

"Uzraudzība ir pastiprināta visās lidostās, ostās un uz sauszemes robežas," paziņojis Nigērijas veselības ministrs Onjebuči Čukvu. 

Savukārt Sjerraleones galvaspilsētā Frītaunā, kurā mitinās aptuveni miljons cilvēku, piektdien izsludināta meklēšanā kāda sieviete, kurai diagnosticēts Ebolas vīruss, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Sievieti ar varu no slimnīcas izņēma viņas ģimene pēc tam, kad pēc asins analīzēm  tika saņemta informācija par pozitīviem testa rezultātiem. Sjerraleones amatpersonas vietējai radiostacijai situāciju nosaukušas par "risku visiem" un paudušas cerību, ka sabiedrība palīdzēs sievieti atrast.

Kā ziņo "Euronews", pirms dažām dienām kļuva zināms par pazīstamā ārsta Šeiha Umara Hana saslimšanu, kurš aktīvi cīnās pret vīrusa izplatību. 

Kā vēsta Pasaules Veselības organizācija, kopš šā gada februāra vairāk nekā 660 cilvēku ir miruši no Ebolas vīrusa. Tas sāka izplatīties Gvinejā, bet vēlāk "pārcēlās" uz Libērijas un Sjerraleones dienvidiem. Par vīrusa izplatītājiem tiek uzskatīti augļēdājsikspārņi.

Vīruss, kas nogalina līdz pat 90% cilvēku, kam tas diagnosticēts, izplatās ar inficētās personas ķermeņa izdalījumiem. Pacientiem ir lielākas iespējas izdzīvot, ja saslimšana tiek ārstēta agrīnā stadijā. Slimības simptomi ir augsta temperatūra, asiņošana, centrālās nervu sistēmas bojājumi. Vīrusa inkubācijas periods ir no divām līdz 21 dienai.

Ziņu aģentūra "Reuters" norāda, ka viens no straujās vīrusa izplatības iemesliem ir ne tikai vīrusa raksturs, bet arī vāja veselības aprūpes sistēma Āfrikas valstīs. Daudzi iedzīvotāji izvairās no ārstēšanas, jo trūkst informācijas gan par ārstēšanas metodēm, gan pastāv šaubas par medicīnas darbinieku spējām.

Pret Ebolas vīrusu nav vakcīnas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!