Pazīstamais ebreju pianists un diriģents Daniels Barenboims pieņēmis palestīniešu pilsonību un izteicis cerību, ka šis viņa jaunais statuss varētu kļūt par paraugu abu tautu attiecību veidošanā.
"Tas ir liels gods, ka man dota šāda iespēja. Esmu pieņēmis šo pasi, jo uzskatu, ka Izraēlas tautas un palestīniešu tautas likteņi ir nesaraujami saistīti. Mēs esam svētīti - vai varbūt nolādēti - dzīvot līdzās, bet es labāk izvēlos pirmo," sestdien pēc koncerta Ramallahā paziņoja Barenboims, kas jau vairākus gadus aktīvi cenšas stiprināt sakarus starp arābu un ebreju mūziķiem.

"Fakts, ka Izraēlas pilsonis var saņemt palestīniešu pasi, liecina, ka kaut kas tāds patiešām iespējams," viņš piebildis.

Kā pastāstījis bijušais palestīniešu informācijas lietu ministrs Mustafa Barguti, kas palīdzējis organizēt koncertu Ramallahā, palestīniešu pase 65 gadus vecajam Barenboimam faktiski izdota jau pirms sešām nedēļām, bet lēmums par to pieņemts vēl pirms tam, kad jūnija vidū kustība "Hamas" pārņēma izpildvaru Gazas joslā.

Izraēlā attieksme pret Argentīnā dzimušo Barenboimu ir visai neviennozīmīga divu apstākļu dēļ - pirmkārt, viņš cenšas popularizēt vācu komponistu mūziku un, otrkārt, aizstāv palestīniešu tiesības un asi kritizējis Izraēlu par Jordānas upes rietumkrasta okupāciju.

Lūgts komentēt ASV prezidenta Džordža Buša nesenos izteikumus, ka Tuvo Austrumu miera process jau šogad varētu vainagoties ar līguma parakstīšanu, mūziķis brīdinājis pārāk neļauties ilūzijām. "Būtu briesmīgi, ja tagad ar vislabākajiem nolūkiem tiktu sludinātas cerības, kuras neizdotos piebildīt - tad mēs varētu ieslīgt vēl dziļākā depresijā," viņš sacījis.

Barenboims gan allaž centies distancēties no politikas, tomēr šoreiz nedaudz pazobojies par Buša negaidīti aso aicinājumu Izraēlai izbeigt izbeigt palestīniešu teritoriju okupāciju. "Pat cilvēki, kas nav pārāk inteliģenti, nu jau mudina darīt galu okupācijai," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!