Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV bāzētā organizācija Pretapmelošanas līga (ADL) nosodījusi neonacistu skaistumkonkursa izsludināšanu sociālajā tīklā "VKontakte", paužot nožēlu par antisemītisma plašo izplatību Krievijā.

"Diemžēl tas nav pārsteigums, taču tomēr ir šokējoši, ka neonacistu grupējums Krievijā un Ukrainā ir izdomājis prohitlerisku skaistumkonkursu, kura nosacījumos dalībnieču uzņemšanai ir "sieviete, kas ienīst ebrejus", un kas aicina pretendentes "ievietot seksīgu nacistu attēlu"," norādīja ADL direktors Abrahams Foksmans.

"Tas notiek valstī - Krievijā, kas karā ar Vāciju zaudēja miljoniem cilvēku, kas no nacistu režīma cieta vairāk nekā jebkura cita valsts. Tā ir arī valsts, kur aptaujas liecina, ka 30% pieaugošo iedzīvotāju ir antisemītiski uzskati," teikts paziņojumā.

"Fakts, ka šis skaistumkonkurss notika, mums ir atgādinājums, cik svarīgi ir turpināt izglītošanu par holokausta mācībām un antisemītisma sekām Krievijā," norādīja Foksmans, kurš pats pārcietis holokausta šausmas.

Sociālajā tīklā "VKontakte" izsludinātais neonacistu skaistumkonkurss "Mis Ostlande" izpelnījies ievērojamu pasaules mediju uzmanību.

Skaistumkonkursa nosaukums aizgūts no Ostlandes - nacistiskās Vācijas okupācijas iestāžu Otrā pasaules kara laikā izveidotas militārās un civilās pārvaldes struktūras, kas aptvēra Baltijas valstis un daļu no Baltkrievijas.

Skaistumkonkurss izsludināts vietnes Ādolfa Hitlera interešu grupā, kas pulcē 7000 sekotājus no Krievijas un bijušajām padomju republikām.

Pretendentēm jāiesūta "seksīgas fotogrāfijas" un pieteikumā jāapraksta sava mīlestība uz Hitleru, bet pirmo trīs vietu ieguvējas balvā saņems juvelierizstrādājumus ar nacistu simboliku.

Par "Mis Ostlande" titulu sacenšas 24 krievvalodīgas daiļavas, kuru āriene atbilst "āriešu standartiem".

Hitlera sekotāju skaistumkonkurss iemantojis lielu uzmanību pasaules medijos, atsevišķiem izdevumiem notikumu interpretējot atbilstoši redakcijas ieturētajai politikai.

Rietumu mediji pārsvarā norāda, ka "VKontakte" pamatā pulcē krievvalodīgos interneta lietotājus, sociālo tīklu dēvējot par "krievu "Facebook"".

Krievijas propagandas kanāls "Russia Today" skaistumkonkursa rīkošanā atmaskojis "ukraiņu fašistus".

Savukārt Izraēlā bāzētais starptautiskais ziņu kanāls "i24news" skaistumkonkursu min kā piemēru "neonacisma glorificēšanai Baltijas valstīs". Telekanāls pie ziņas publicējis apjomīgu fona tekstu ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina nesenajiem paziņojumiem, ka "atklāta neonacisma izpausmes kļuvušas par ikdienišķu lietu Latvijā un pārējās Baltijas valstīs".

Pēc starptautiskās sabiedrības pievērstās plašās uzmanības antisemītiskajam skaistumkonkursam vietnē "VKontakte" neonacistu interešu grupa izdzēsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!