Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien samazināja procentu likmi galvenajām refinansēšanas operācijām par 0,25 procentpunktiem - līdz 1%, kas ir rekordzems līmenis, teikts ECB paziņojumā.

Savukārt procentu likme aizdevumiem uz nakti samazināta līdz 1,75%, bet procentu likme noguldījumiem saglabāta 0,25% līmenī.

Tādējādi kopš pagājušā gada oktobra šī ir jau septītā reize, kad ECB pieņem lēmumu par procentu likmju samazinājumu.

"Nordea bankas" Resursu piesaistes departamenta vadītāja Ivita Asare skaidro, ka ECB pieņemto lēmumu mērķis ir nodrošināt lielāku resursu pieejamības drošību bankām, veicinot eiro procentu likmes turpmāku samazināšanos, kuram vajadzētu radīt interesi bankām vairāk iesaistīties uzņēmumu un mājsaimniecību kreditēšanā.

Asare uzskata, ka šis bijis pēdējais eiro bāzes likmes samazinājums, uz ko norāda vairāki faktori. "Vairāki ECB pārstāvji ir izteikuši savas bažas par procentu likmju noteikšanu pārāk zemā līmenī. Pagājušajā sanāksmē likmes tika samazinātas par 25 bāzes punktiem. Tātad tiek samazināts ātrums, ar kādu tuvojamies mērķim - procentu likmju koridora saglabāšanai saprātīgā līmenī. 75 bāzes punkti varētu būt šis līmenis," uzskata Asare.

Viņa prognozē, ka bāzes likme varētu saglabāties šajā līmenī līdz 2010.gada trešajam ceturksnim.

"Arī šajā sanāksmē ECB vadītājs turpināja fokusēties uz banku sektoru un "Euribor" procentu likmēm, apstiprinot viņa pausto viedokli, ka finanšu sistēma eirozonā lielā mērā vērsta uz banku sektoru," norāda Asare.

Asare norāda, lai ECB politika būtu sekmīga, tai jāfokusējas uz banku sektoru un ekonomikas finansēšanas izmaksu samazināšanu. "Paziņojums par kvantitatīvās monetārās politikas uzsākšanu liecina par to, ka eirozonas pirmā ceturkšņa ekonomikas izaugsmes dati ir bijuši daudz sliktāki, nekā iepriekš ECB prognozēja," norāda Asare.

Asare uzskata, ka šie faktori sekmē ECB spert šādus nestandarta operāciju soļus, lai veicinātu ātrāku ekonomikas atveseļošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!