Eiropas Cilvēktiesību tiesā Strasbūrā atrodas vairāk nekā simts bijušās Padomju Savienības pilsoņu sūdzību par cilvēktiesību pārkāpumiem, ko pret viņiem pieļāvusi Latvija, un šādu sūdzību skaits joprojām pieaug, svētdien paziņoja Krievijas pilnvarotais pārstāvis šajā tiesā Pāvels Laptevs.
"Sūdzības saņemtas ne tikai no krieviem, bet arī no citu tautību pārstāvjiem," viņš piebildis.

Pēc Lapteva teiktā, ECT pašlaik izskata vairākas lietas par krievu ģimeņu nelikumīgu izraidīšanu no Latvijas, tai skaitā Vikulovu ģimenes lietu.

Kā preses konferencē avīzē "Rossijskaja Gazeta" stāstīja Laptevs, 11.klases skolnieks Antons Vikulovs "arestēts skolā stundu laikā" un kopā ar vecākiem deportēts "bez kapeikas naudas kabatā un vienīgi ar tām mantām, kas viņam bija līdzi", savukārt Kolosovu ģimene ilgu laiku nav varējusi reģistrēt savu jaundzimušo bērnu. Latvijas varas iestādes viņu piereģistrēja "vienīgi pēc mūsu iejaukšanās", paziņoja Krievijas pārstāvis.

Krievija noteikti aizstāvēs savu tautiešu intereses, ko pārkāpušas citas valstis, "kā to precīzi formulējis prezidents [Vladimirs Putins] vēstījumā Federālajai sapulcei", piebildis Laptevs.

Viņš paudis viedokli, ka lietās, kas pašlaik tiek izskatītas Strasbūras tiesā, prasītājiem ir visai lielas izredzes, jo īpaši tāpēc, ka "šāds precedents jau ir - tā ir Sļivenko lieta".

Laptevs arī solījis, ka Krievija palīdzēs Sļivenko ģimenei "nokārtot normālu dzīvi Latvijā". "Nepieļauju, ka Latvija - valsts, kas uzņemta Eiropas valstu saimē, nepildīs Eiropas tiesas lēmumu pilnā apmērā, tomēr tas nav vienkāršs process," viņš piebildis. "Ģimenei jāiegūst tiesiskais statuss, kas ļautu tai netraucēti dzīvot un strādāt Latvijā. Tai jāatdod arī agrākais dzīvoklis vai jāierāda tā vietā cits."

Jau ziņots, ka ECT šonedēļ atzina, ka, izraidot Sļivenko ģimeni no valsts, Latvija nesamērīgi iejaukusies Sļivenko privātajā dzīvē un tiesībās uz mājokli, tādējādi pārkāpjot Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 8.pantu.

Tiesa piesprieda Latvijai izmaksāt Sļivenko ģimenei kompensāciju, atlīdzinot morālo kaitējumu 20 000 eiro (13 160 latu) apmērā. Šīs ģimenes prasītā kompensācija gan bija 20 reizes lielāka - 400 000 eiro (262 600 latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!