Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien atzina Krieviju par vainīgu čečenu ģimenes slepkavībā, nozieguma neizmeklēšanā un piesprieda izmaksāt upuru tuviniekiem 85 000 eiro lielu kompensāciju.
Krievijas drošības spēku dalībnieki ielauzās čečenietes Zuras Bitijevas mājā un nogalināja gan viņu, gan viņas vīru, brāli un dēlu. Drošības iestāžu naidu čečeniete bija izpelnījusies ar to, ka savulaik bija vērsusies ar sūdzību par varas iestāžu izturēšanos pret viņu ieslodzījuma vietā, teikts ECT spriedumā.

Pēdējā gada laikā šis ir viens no vairākiem Strasbūras tiesas spriedumiem, kurā Krievija ir atzīta par vainīgu cilvēktiesību pārkāpumu izdarīšanā Čečenijā.

Zura Bitijeva un viņas ģimene nogalināta 2003.gada maijā trīs gadus pēc tam, kad Krievijas varas iestādes viņu bija aizturējušas un ievietojušas ieslodzījuma vietā.

Tiesa arī nosprieda, ka Krievija nav pienācīgi izmeklējusi notikušās slepkavības, un piešķīra Bitijevas meitai, kas tagad dzīvo Vācijā, 85 000 eiro (59 738 latu) lielu kompensāciju.

Kādā citā ar Čečeniju saistītā lietā Cilvēktiesību tiesa noraidīja vairumu apsūdzību, ko pret Krieviju bija izvirzījis čečens Vjačeslavs Kantirevs. Viņš sūdzējās par necilvēcīgiem apstākļiem ieslodzījuma vietā 2002.gadā, tomēr viņa sūdzība nav pietiekami pamatota, konstatēja tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!