Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" uzskata, ka sievietei no Somijas, kura savas laulības laikā kļuva par transpersonu, ir tiesības tikt juridiski atzītai par sievieti, nemainot viņas ģimenes stāvokli. Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) šādu sievietes vēlēšanos noraida, informē "Amnesty International".

Transpersona ir cilvēks, kura dzimuma identitāte atšķiras no identitātes, kas tam norādīta piedzimstot.

Somijā viendzimuma laulības ir aizliegtas, tieši tāpēc 49 gadus vecā Heli nav spējusi iegūt juridisku atzinumu par savu dzimumu. Viņai ir šāda iespēja tikai tad, ja viņa atsakās no laulības ar savu mīļoto par labu civillaulībām.

Heli jau izgājusi psihiatrisko ekspertīzi un sterilizāciju, ko nosaka Somijas likumdošana, lai mainītu savu dzimumu.

"Amnesty International" direktora vietniece Eiropā un Centrālajā Āzijā Džezirka Tiganī norāda, ka ECT lēmums ir netaisns un liek viņai vilties. Viņasprāt, tas nostiprina dzimumu stereotipus un aizskar transpersonu tiesības.

Tiganī norāda, ka likumi ir nesamērīgi un diskriminējoši. Heli tagad ir spiesta izvēlēties, vai viņa juridiski korekti norāda savu dzimumu vai paliek jau gadiem ilgajā laulībā ar mīļoto sievu.

"Amnesty International" pārstāve uzsver, ka šis precedents ir pamats, lai Somijā tiktu pārskatītu likumdošana. Diskriminējošais likums, kas liedz viendzimuma pāriem precēties, nedrīkst Heli liegt tiesības uz viņas privāto un ģimenes dzīvi, klāsta Tiganī.

Heli "Amnesty International" norādīja: "Es nepiedzimu kā sieviete un es nevaru otrreiz apprecēties ar savu sievu. Mēs esam precējušies kopš 1996. gada, un šajā laulībā piedzima bērns. Ja es varu ar to sadzīvot, kāpēc tad sabiedrība man apkārt nevarētu."

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija norāda, ka transpersonu tiesības nereti tiek ierobežotas, valda diskriminācija, pat fiziska izrēķināšanās ar viņiem, tai brīdī, kad viņiem jāuzrāda dokumenti, jānosauc vārds vai jāatklāj kāda cita ar dzimumu saistīta informācija, kas neatbilst viņu identitātei.

Saskaņā ar Somijas likumdošanu laulība ir atļauta tikai starp pretējā dzimuma pārstāvjiem.

Heli ECT vērsās jau 2009. gadā, viņas lieta tika izskatīta 2012. gada nogalē un noraidīta, 2013. gadā viņa vērsās ECT Virspalātā un apstrīdēja spriedumu, taču arī tur viņas prasība tika noraidīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!