Deputāti turpina diskutēt par grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar kuriem plānots mazināt alkoholisko dzērienu pieejamību. Pašlaik tiek skatīti priekšlikumi šim likumam uz otro lasījumu. Kad Saeimas varētu noslēgt darbu pie šīm likuma izmaiņām un par kādiem jautājumiem vēl ir domstarpības? Par to žurnāliste Alina Lastovska raidījumā "Spried ar Delfi" 23.aprīlī iztaujāja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu (ZZS) un Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektoru Dāvi Vītolu.

Jau vēstīts, ka komisija atbalstīja priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot ieviest jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus - no pirmdienas līdz sestdienai to varēs tirgot no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās - no plkst.10 līdz 18.

Alkohola tirgošanas laika ierobežojumi nebūs tieši sasaistīti ar darba dienām, brīvdienām vai svētku dienām, jo tas sarežģītu regulējumu. Tas nozīmētu, ka piemēram, oficiālā brīvdienā, kas iekritīs darbadienā, alkoholu būtu iespējams iegādāties līdz plkst.20.

Grozījumi gan vēl jāizskata gan komisijā, gan jāpieņem Saeimai otrajā un trešajā lasījumā.

Pašlaik alkohols mazumtirdzniecībā Latvijā ir pieejams visas nedēļas dienas no plkst.8 līdz 22.

Komisija jau iepriekš atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Patlaban alkoholu var nopirkt personas no 18 gadu vecuma.

Vienlaikus komisija atbalstījusi priekšlikumu, kas paredz izņēmuma gadījumus, lai netiktu ierobežotas pilngadīgu personu darba iespējas pārtikas aprites un sabiedriskās ēdināšanas nozarē, kā arī netiktu ietekmēta profesionālās izglītības programmas praktiskās daļas apguve, kurā cita starpā izglītojamam varētu tikt uzdoti arī uzdevumi saistībā ar alkoholisko dzērienu apriti.

Tāpat komisija atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka internetā iegādāto alkoholu atļauts piegādāt pircējam ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!