Foto: AP/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) piespriedusi Krievijai samaksāt teju 23 000 eiro kompensāciju opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam par gandrīz 11 mēnešiem, ko viņš 2014.gadā bija spiests pavadīt mājas arestā "Yves Rocher" lietā.

ECT secinājusi, ka Krievijas varasiestādes, nosakot mājas arestu Navaļnijam, vadījušās pēc politiskiem motīviem un nelikumīgi viņam atņēmušas brīvību. Tāpat arī pārkāptas viņa tiesības uz vārda brīvību.

"Viņam noteiktie ierobežojumi, ieskaitot stingrus ierobežojumus viņa komunikācijai, nebija proporcionāli viņam izvirzītajām kriminālapsūdzībām," paziņoja ECT. "Bija arī acīmredzams, ka pret viņu tādā veidā attiecās tāpēc, lai ierobežotu viņa publiskās aktivitātes."

Navaļnijs sociālajā tīklā "Instagram" raksta, ka "es esmu pārliecināts, ka lēmumam būs svarīgas sekas Krievijā tiem, kas visu laiku saskaras ar šādām nelikumībām".

ECT likusi Krievijai samaksāt Navaļnijam 20 000 eiro lielu morālo kompensāciju un atlīdzināt tiesas izdevumus 2500 eiro apmērā.

Maskavas tiesa 2014.gada decembrī atzina brāļus Navaļnijus par vainīgiem krāpšanā un uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu izlaupīšanā, kā arī piesprieda Aleksejam Navaļnijam trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim Oļegam - trīsarpus gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā.

Tiesas spriedums oficiāli bija iemesls, kādēļ Aleksejam Navaļnijam pērn tika aizliegts kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Pēc vairākām nesekmīgām apelācijām Aleksejs Navaļnijs vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kas 2016.gadā atzina Alekseja un Oļega Navaļniju notiesāšanu par netaisnīgu un lika Krievijai izmaksāt viņiem kompensāciju 80 000 eiro apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!