Foto: DELFI.lt
Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) lēmusi, ka Lietuva pārkāpusi savulaik no prezidenta amata atstādinātā Rolanda Paksa tiesības, uz mūžu liedzot viņam iespēju piedalīties parlamenta vēlēšanās, ceturtdien vēsta delfi.lt.

Drīz pēc sprieduma pasludināšanas Pakss sasaucis preses konferenci, kurā pateicās visiem, kas viņu atbalstīja. Viņš teica, ka vēl nav paspējis izlasīt visu sprieduma tekstu, taču jau tagad izskatot iespēju piedalīties Lietuvas parlamenta vēlēšanās 2012. gadā.

Kā uzsvēra partijas "Kārtība un taisnīgums" līderis, lai gan ECT neizskatīja jautājumu par viņa impīčmenta likumību, ņemot vērā pašreizējo spriedumu, neviens neliedz apšaubīt arī citus Lietuvas Konstitūcijas tiesas lēmumus.

Pakss arī teica, ka ceļš uz parlamentu daļēji atver viņam durvis arī uz prezidenta pili, jo, kļūstot par deputātu, viņš var ieņemt spīkera amatu, bet tas savukārt pēc likuma aizvieto prezidentu, kad viņš nevar pildīt savus pienākumus.

Lietuvas Seims 2004. gada 6. aprīlī atcēla Paksu no prezidenta amata par valsts konstitūcijas un prezidenta zvēresta rupjiem pārkāpumiem.

Viņš vēlējās kandidēt prezidenta ārkārtas vēlēšanās, taču Konstitucionālā tiesa pieņēma lēmumu, ka prezidentam, kas ir atcelts no amata impīčmenta ceļā, ir uz mūžu liegts atkārtoti kandidēt uz valsts galvas posteni.

Par atstādināšanas iemeslu kļuva tas, ka Pakss nodrošinājis uzņēmējam Jurijam Borisovam Lietuvas pilsonību par finanšu atbalstu vēlēšanās un arī informējis uzņēmēju, ka lietuviešu varas iestādes viņu novēro un noklausās telefonsarunas.

ECT secinājusi, ka aizliegums Paksam kandidēt parlamenta vēlēšanās ir "nesamērīgs" un pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas normas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!