Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) neizskatīto lietu atlikums patlaban sasniedz 100 000, žurnālistus informēja ECT priekšsēdētājs Žans Pols Kosta.
Kā norādīja Kosta, arī ECT neizskatīto lietu atlikums ir sasāpējis jautājums, tāpat kā Latvijas tiesās. Šim skaitlim ir tendence pieaugt, un ECT darbinieki ir apņēmušies rast risinājumus, lai neizskatīto lietu atlikumu samazinātu.

Pērn ECT ir saņemts aptuveni 50 000 jaunu sūdzību, savukārt apmēram 30 000 ir atteikts izskatīt pēc būtības. "Tiesa ir pārpludināta," atzina Kosta.

Tostarp ECT priekšsēdētājs atzīmēja, ka no Latvijas saņemto sūdzību skaits tiesā ievērojami pārsniedz vidējo skaitli sūdzībām, kas saņemtas no pārējo Eiropas valstu iedzīvotājiem, taču viņš pauda cerību, ka šai starpībai drīzumā vajadzētu samazināties.

ECT priekšsēdētājs atzina, ka trīs dienas, kuras viņš pavadīja Latvijā, bijušas notikumiem piepildītas un vizītes mērķi tikuši sasniegti. Līdzīgi domā arī Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, kurš ir pārliecināts, ka Latvijas konstitucionālā tiesa praksē sastopas ar tādām pašām problēmām, kādas tiek risinātas ECT.

ST savos spriedumos ļoti bieži izmanto citu valstu konstitucionālo tiesu spriedumus un arī atsauces uz ECT spriedumiem, norādīja Kūtris, atgādinot, ka tikai "diskusiju cīņas" veidā tiesas darbs var tikt pilnveidots.

Kā ziņots, šodien noslēdzas ECT priekšsēdētāja Kostas oficiālā vizīte Latvijā.

Latvijā Kosta uzturējās no 14.aprīļa. Viņu pavadīja ECT tiesnese Ineta Ziemele un ECT sekretariāta vadītāja vietnieks Maikls O'Boils.

ECT delegācija vizītes laikā tikās ar vairākām augstām valsts amatpersonām un tiesnešiem, kā arī ekskursijā apmeklēja Okupācijas muzeju.

Šī bija pirmā oficiālā ECT delegācijas vizīte Latvijā, un to organizēja Latvijas ST sadarbībā ar ECT un Latvijas Ārlietu ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!