Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi 30 Grieķijas veselības nozarē strādājošo cilvēku iesniegto prasību par pagaidu regulējuma ieviešanu vakcinēšanās pret Covid-19 jautājumā.

2. septembrī ECT saņēma divus iesniegumus pret Grieķiju, ko iesniedza 30 veselības aprūpes speciālisti, kuri strādā neatkarīgi vai valsts veselības aprūpes iestādēs.

Saskaņā ar 2. pantu (tiesības uz dzīvību), 3. pantu (necilvēcīgas vai pazemojošas apiešanās aizliegums), 4. pantu (aizliegums paverdzināt un likt strādāt piespiedu darbu), 5. pantu (tiesības uz brīvību un drošību), 6. pantu (tiesības uz taisnīgu uzklausīšanu), 8. pantu (tiesības uz privāto un ģimenes dzīvi) un 14. pantu(diskriminācijas aizliegums) par cilvēktiesībām, iesniedzēji sūdzas par Grieķijas likumu Nr. 4820/2021. Šis likums kā nosacījumu nosaka obligātu veselības nozares speciālistu vakcināciju pret Covid-19, lai varētu turpināt nodarboties ar savu profesiju.

Prasības iesniedzēji arī lūdza ECT piemērot pagaidu pasākumus (Tiesas Reglamenta 39. pants) un nekavējoties apturēt iepriekš minētā Grieķijas likuma piemērošanu.

2021. gada 7. septembrī ECT nolēma noraidīt lūgumus par pagaidu pasākumu ieviešanu, uzskatot, ka šajā gadījumā 39. pants par pagaidu noregulējumu nav piemērojams.

Tiesa skaidro, ka šādus iesniegumus apmierina tikai izņēmuma kārtā, kad pagaidu pasākumu neievešana prasības iesniedzējus pakļautu reāla neatgriezeniska kaitējuma riskam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!