Polijai nav jāmaksā kompensācijas vāciešiem, kurus tā 1945.gadā izraidīja no savas teritorijas, ceturtdien atzina Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).
22 individuālajās prasībās, kuras bija iesniegtas ECT, bija apgalvots, ka Polijai jākompensē zaudētie īpašumi un necilvēcīgās attieksmes nodarītais kaitējums tām personām, kuras, noslēdzoties Otrajam pasaules karam, tika izraidītas no savām dzīvesvietām pašreizējās Polijas teritorijā.

Organizācija "Preussische Treuhand", kas pārstāv izraidīto vāciešu intereses, vērsās ECT 2006.gada decembrī, tolaik izsaucot Varšavas sašutumu.

Tomēr tiesa noraidīja prasītāju argumentus, apgalvojot, ka necilvēcīga izturēšanās nav inkriminējama, jo laikā no 1945.gada janvāra līdz aprīlim, kad notika izraidīšanas, Varšavai neesot bijusi nedz faktiskā, nedz juridiskā kontrole pār toreizējo Vācijas teritoriju, kuru pēc kara piešķīra Polijai.

Bez tam tiesa atzina, ka Polija nav varējusi pārkāpt Eiropas Cilvēktiesību konvenciju un tajā paredzētās privātīpašuma garantijas, jo līgumu ratificējusi tikai 1994.gadā.

Kopš prasību iesniegšanas ECT spriedze Vācijas un Polijas attiecībās arvien vairāk pieauga, lai gan oficiālā Berlīne atteicās atbalstīt kompensāciju pieprasītājus.

"Preussische Treuhand" lēš, ka aptuveni miljonam vāciešu pirms izraidīšanas piederēja nekustamie īpašumu pašreizējās Polijas teritorijā.

Savukārt Polija lēš, ka kompensācijas, kas pienāktos par nacistu okupācijas periodu, tikai Varšavai sasniegtu vismaz 45,3 miljardus ASV dolāru.

Otrā pasaules kara laikā 70% Polijas galvaspilsētas tika iznīcināti, bet 700 000 tās iedzīvotāju - nogalināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!