Foto: DELFI.ee
Pērn Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pret Igauniju iesniegtas 346 sūdzības, kas ir par 81 vairāk nekā gadu iepriekš un par 144 vairāk nekā 2009.gadā, vēsta laikraksts "Postimees".

Pēdējo četru gadu laikā pret Igauniju saņemto sūdzību skaits ir četrkāršojies. 2008.gadā bija 1,26 lietas uz 10 000 iedzīvotāju, bet pagājušajā gadā šis rādītājs jau bija 2,58. Šāds rādītājs trīs reizes pārsniedz vidējo.

Kā skaidro Igaunijas pārstāve ECT Jūlija Lafranka, lielais prasību skaits vēl nebūt nenozīmē, ka Igaunijā būtu pasliktinājusies situācija cilvēktiesību jomā.

Viņasprāt, šāda situācija radusies, jo cilvēki kļūdaini uzskata, ka ECT ir tiesu sistēmas ceturtā pakāpe, taču patiesībā Eiropas Cilvēktiesību tiesa izskata tikai tās lietas, kurās pastāv aizdomas, ka valsts pārkāpusi cilvēktiesību konvenciju. Līdz ar to netiek pieņemti 98% no Igaunijas saņemto prasību.

Taču attiecībā uz lietām, kuras ECT piekrīt izskatīt, vairumā gadījumu tiesa atzīst, ka Igaunija ir pārkāpusi konvenciju. Pērn Igaunija par vainīgu vai daļēji vainīgu tika atzīta trīs ECT izskatītajās lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!